Kadın

Penye Nedir ve Penye İpliği Nasıl Yapılır

Penye, pamuk liflerinin iplik haline getirilmeden önce özel olarak işlenmesiyle yapılan son derece yumuşak bir pamuk türüdür. Genel bir kural olarak, penye pamuk, geleneksel pamuktan daha pahalıdır. Son derece yumuşak, güçlü malzeme cilde giyilecek yatak çarşafları ve giysiler için idealdir. Pamuklu bir üründe kullanılan tekstil penye ipliği ise, genellikle açıkça tanımlanacaktır.

Penye İpliği Nasıl Yapılır

Geleneksel pamuk yünü veya ipliği yapmak için, pamuk hasat edilir, kiri ve tohumları çıkarmak için temizlenir ve ardından taranır. Taraklama, lifleri ayırır ve kabaca hizalar, böylece hepsi aynı yönde uzanır. Pamuk, iplik veya yün olarak eğrilen şeritlere, ham pamuk yığınlarına bölünür. Pamuk tarandığında, kısa pamuk lifleriyle birlikte kalan kirleri çıkarmak için ince fırçalar kullanılır. Hacmin yaklaşık% 15’i çıkarılır ve geride yalnızca düz ve hizalı uzun, düz lifler kalır. Penye şeritleri daha sonra iplik haline getirilir.

iplik

Penye pamuğun dokusu daha yumuşaktır çünkü dışarı çıkacak ve dikenecek kısa ipliklerden yoksundur ve iplikten tüm kir ve yabancı maddeler giderilmiştir. Penye pamuk da daha güçlüdür çünkü daha kısa ve kırılabilir lifler tarama yoluyla çıkarılmıştır. Ek olarak, düzleştirilmiş lifler taramadan sonra birbirine daha sıkı bir şekilde uzanır ve penye ipliğin yıpranma ve çözülme olasılığını azaltır. Tarama işlemi hacmi ortadan kaldırdığı ve fazladan bir adım eklediği için, ortaya çıkan tekstil daha maliyetli olacaktır.

Pek çok firma, yumuşaklığı ve gerilme mukavemeti nedeniyle giyim ve yatak çarşaflarında penye kullanmayı tercih ediyor. Tarama aşamasından geçmemiş olan pamuk daha sert olma eğilimindedir ve daha çok yıpranma, boncuklanma ve yırtılmaya maruz kalacaktır. Elbette penye pamuk, tıpkı normal pamuk gibi nihayetinde bozulacaktır. Cilde nazik olduğu için bebekler ve yaşlılar tarafından giyilmesi amaçlanan giysiler için mükemmel bir seçimdir.

iplik nedir

Penye pamuk için bakım talimatları, geleneksel pamuk için olanlara çok benzer. Genel bir kural olarak, herhangi bir sıcaklıkta yıkanabilir ve kurutulabilir. Ancak boyanmış penye yüksek ısıda yıkanırsa akabilir ve örgüler çekmeye maruz kalır. Ilık sıcaklıkların ve hafif deterjanların kullanılması kumaşın ömrünü uzatacaktır.


Eğer örgüye meyilliyseniz ve örgü örmeyi seviyorsanız sizlere nakış iplikleri hakkındaki yazımıza göz atmanızı öneriyoruz. Örgü alanında edinebileceğiniz bilgiler için sitemizi ziyaret ediniz.

En Popüler ve En Çok Kullanılan Nakış İplikleri

Recent Posts

Amigurumi Uykucu Ayıcık Tarifi ve Yapılışı

Amigurumi severlere çok tatlı bir uykucu ayıcık tarifi ile geldik. Uykucu ayıcık tarifi ile sizde…

54 yıl ago

Amigurumi Sevimli Ayıcık Tarifi ve Yapılışı

Amigurumi sevimli ayıcık tarifi ile artık evleriniz daha sevimli olacak. Sizlerle ücretsiz olarak paylaştığımız amigurumi…

54 yıl ago

Kardan Adam Kupa Tarifi ve Yapılışı

Amigurumi kardan adam kupa tarifi ile sizlerde evlerinize yıl başı konseptinde dekoratif modeller örebilirsiniz. Ücretsiz…

54 yıl ago

En Güzel Lif Modelleri

Lif modelleri, tığ işi ile yapılan banyoda kullanılan el emeği ürünlerdir. En yaygın lif modelleri…

54 yıl ago

Amigurumi Dünyası ile Sende Satış Yap

Merhaba, uzun uğraşlar ve çalışmalar sonucu Amigurumi Dünyası uygulamamızı güncellemiş bulunmaktayız. Bu güncelleme ile artık…

54 yıl ago

Amigurumi Noel Baba Tarifi ve Yapılışı

Amigurumi noel baba tarifi ile sizde yeni yıl için hazırlıklara başlayabilirsiniz. Ücretsiz amigurumi tarifleri içerisine…

54 yıl ago