Genel

En Popüler 5 Örgü Stili

Merhaba hanımlar bu yazımızda sizinle evrensel olarak en popüler 5 örgü stili hakkında bilgiler paylaşacağım. Bildiğiniz üzere herkesin örgü tarzı bir birinden farklıdır. Gerilim, kişisel örgü ölçünüz veya ipliğinizi parmaklarınızın etrafına sarma şekliniz olsun. Ancak ipliğinizi hangi elinizde tuttuğunuza gelince, örgü dünyası bu konuda oldukça bölünmüş durumda.

İpliğin çalışma iğnesinin etrafına sarılma ve tutulma şekline bağlı olarak beş temel örgü stili mevcuttur.

Bu tarzların isimleri genellikle İngiliz örgüsü veya Irish Cottage stili gibi milletlerle ilişkilendirilir, ancak tercih ettiğiniz tarzın büyüdüğünüz yerle veya hatta örmeyi öğrendiğiniz yerle çok az ilgisi vardır .

İngiltere ve Amerika Birleşik Devletleri’nde İngiliz (Amerikan olarak da adlandırılır) stilini örmeyen insanlar var ve Kıta Avrupası’nda, yapıldığı gibi, ipliklerini baskın olmayan ellerinde tutma fikrine alay edecek birçok insan var. Aynı şekilde, Portekiz örgüsü tüm dünyada yapılıyor, ancak “Portekiz” adı sadece takılan isim. Bu nedenle, bu örgü stillerinden hemen hemen her birinin iki veya daha fazla alternatif isme sahip olduğunu göreceksiniz.

İngiliz Örgü (Fırlatma)

Diğer İsimler: Amerikan, Fransız (Japonya’da)

İngiliz Örgü Nedir?

İngiliz örgüsü, ipliği çalışan iğnenin yanında baskın elde tutmayı içeren bir örgü tarzıdır. Britanya Adaları ve Kuzey Amerika’da yaygın olmakla birlikte, İngiliz örgüsü dünyanın her yerindeki örücüler tarafından uygulanmaktadır ve muhtemelen en yaygın olanıdır. Dünya genelinde yapılan bir ankette neredeyse tüm örgü örenlerin %60 oranında ingiliz örgüsü ile örme yaptıklarını söylediler.

ingiliz örgüsü

Kıta Örme (Toplama)


Kıtasal Örgü Nedir?
Kıtasal örgü, örücünün ipliği baskın olmayan elle tuttuğu bir örgü tarzıdır. Pek çok örücü bu yöntemi çok daha hızlı bulur ve örmeyi öğrenen tığ işi yapanlar genellikle kıtayı ellerinde daha doğal yani rahat hisseder. Yukarıda bahsedilen araştırmadaki örücülerin yaklaşık % 30’u kıtayı örüyor.

Bu tarz ipliği baskın olmayan elde tuttuğu için, örme ve süsleme sırasında geçiş yapmak için ipliği iğnelerin önüne veya arkasına hareket ettirmeye gerek yoktur. Bunun yerine iplik, baskın olmayan elde iğnenin üstüne veya altına yerleştirilir.

Kıta Stili Norveç Örgü Çeşitleri


Norveç tarzı örgü, ters örgü dikişlerinin çalışma şekli nedeniyle farklıdır. Norveçli purl(ters örgü), arkadaki iplikle işlenir; Kaburga dikişleri gibi örgü ve ters çevirme arasında ileri geri geçiş yapan desenler , Norveçli purl yani ters örgü uygulamak için oldukça kolaydır. Bu özel tutuş da, çalışan ipliği baskın olmayan elde tutulur, bu da onu bir kıta çeşidi yapar; örgü dikişler, normal kıta stili gibi işlenir. Norveç tığının nasıl örüleceğini gösteren videolar bu eğlenceli ve kullanışlı tekniği öğrenmenin harika bir yoludur.

Rus Örgü
Rus örgüsü normal kıtaya çok benzer ve örgü ve ters örgü dikişleri de aynı şekilde işlenir. Rus örgüsünün tek farkı, çalışan ipliğin baskın olmayan elin işaret parmağı etrafına, kumaştan çıktığı yere çok yakın bir şekilde, ön bacak olarak sarılmasıdır. Bu, Rus stilini çok sıkı bir tutuş haline getirir ve ipliği iğnenin kendisiyle almak yerine iğnenin ucundan geçirmenize olanak tanır. Bu tarz, baskın olmayan eldeki iplikle kaldıraç örmeye benzer.

Kıta örgüsü

Kol Örgü (Flicking Örgü)


Kol Örgü Nedir?
El örgüsü, örücünün çalışan ipliği baskın elinde tuttuğu ve baskın eli iğneden tamamen çıkarmadan ipliği çalışan iğnenin etrafına doladığı ve bir tür ileri-geri kaldırma hareketi ile ördüğü bir örgü tarzı.

Bu stili kullanan birçok örücü, çalışma iğnesini bir kalem gibi tutar, bu da ipliğin gerginliğini tutmak için işaret parmağını serbest bırakır ve iğnenin ucuna “hafifçe vurur”.

kol örgü

Portekiz Örgü



Portekiz Örgü Nedir?
Portekiz örgüsü özellikle benzersiz bir örgü tutucusudur çünkü ipliğin gerginliği hiç ellerde tutulmaz. Bunun yerine, Portekizli örücüler ipliği boyunlarının arkasına sararlar.

Bu tarz gibi pek çok örgücünün nedeni, parmaklarını hız için serbest bırakmasıdır. Diğer tüm örgü stillerinde gerilim ellerde tutulur; bu ellerinize aynı anda yapacak iki iş sağlar – ipliği tutmak ve iğnelerle dikişleri çalışmak. Gerginlik boynun etrafında tutulduğunda, dikişlerinizi yaparken endişelenmeniz gereken bir şey daha var.

Bu teknik aynı zamanda örgü ağrısının olmaması için harika bir stildir çünkü ellerdeki stresin çoğu ipliği tutmaktan ve eli kasmaktan kaynaklandığını biliyoruz. Eğer boynunuzdaki iplikle örmek size zor geliyorsa onun yerine , gömleğinize takabileceğiniz ve gerginliği sağlacak Portekiz bir örgü iğnesi de alabilirsiniz.

Shetland Örme



Shetland Örme Nedir
İskoç yaylalarında, belde bir kemere takılı örgü iğnesi ve örgü ile ayakta duran bir kadını hayal ediyorsanız, muhtemelen Uzak değil. Shetland tarzı örgü birçok isimle anılır, ancak çalışma iğnesinin vücudu tutuş şekli nedeniyle tanınabilir. Egemen elin aynı anda hem ipliğin gerginliğini hem de çalışan iğneyi tutmak konusunda endişelenmesine gerek olmadığı için bu örgü tarzı çok daha hızlıdır.

Shetland örmek de ayakta kolayca yapılabilen yeni örgü biçimlerinden biridir. Örücülerin diğer işler üzerinde çalışırken kıyafetleri hızlı bir şekilde işlemesinin bir yolu olarak tasarlandı.

Bu stil ,dünyanın en hızlı örücüsü olarak kabul edilen Hazel Tindall‘ın kullandığı stile de çok benziyor  .

Page: 1 2

Recent Posts

Amigurumi Uykucu Ayıcık Tarifi ve Yapılışı

Amigurumi severlere çok tatlı bir uykucu ayıcık tarifi ile geldik. Uykucu ayıcık tarifi ile sizde…

54 yıl ago

Amigurumi Sevimli Ayıcık Tarifi ve Yapılışı

Amigurumi sevimli ayıcık tarifi ile artık evleriniz daha sevimli olacak. Sizlerle ücretsiz olarak paylaştığımız amigurumi…

54 yıl ago

Kardan Adam Kupa Tarifi ve Yapılışı

Amigurumi kardan adam kupa tarifi ile sizlerde evlerinize yıl başı konseptinde dekoratif modeller örebilirsiniz. Ücretsiz…

54 yıl ago

En Güzel Lif Modelleri

Lif modelleri, tığ işi ile yapılan banyoda kullanılan el emeği ürünlerdir. En yaygın lif modelleri…

54 yıl ago

Amigurumi Dünyası ile Sende Satış Yap

Merhaba, uzun uğraşlar ve çalışmalar sonucu Amigurumi Dünyası uygulamamızı güncellemiş bulunmaktayız. Bu güncelleme ile artık…

54 yıl ago

Amigurumi Noel Baba Tarifi ve Yapılışı

Amigurumi noel baba tarifi ile sizde yeni yıl için hazırlıklara başlayabilirsiniz. Ücretsiz amigurumi tarifleri içerisine…

54 yıl ago