Bir tişört üzerine nakış eklemenin aslında doğru bir hazırlık yapılarak ne kadar kolay olduğunu az sonra vereceğimiz bilgilerle göreceksiniz. Bu işlem ortalama 1 saat çalışma süresinde tamamlanmakta ve dikiş nakış konusunda başlangıç seviyesinde olmanız yeterlidir. Örme tişört üzerine nakış yaparken karşılaşılan en büyük zorluk , kumaş gerildiğinde veya dikişler çok sıkı çekildiğinde tasarımın bozulmasıdır. Ancak bu sorunu bir sabitleyici sayesinde rahatlıkla çözebilirsiniz.
Bir tişörtün üzerindeki işlemeli bezeme , bir manşon üzerindeki bir kalp kadar küçük , ön kısmı dolduran bir tasarım kadar büyük veya boyun cizgisinin yakınındaki tek bir motif kadar basit tasarımlar yapabilirsiniz. Bunlardan her hangi biri kıyafetleri kişiselleştirmek veya hediye yapmak için harika bir yoldur.
Stabilizatör Çeşitleri
Esnek kumaşlar üzerine nakış yapmak için tasarlanmış çeşitli stabilizatör tipleri mevcuttur. Bazıları geçicidir , bazıları da kalıcı. Bunlardan bazıları yırtılır ve suda çözünür. Ayrıca burada tişörte büyük teyel dikişlerle ve doğrudan kumaşa yapışan örnek bir sabitleyicide göreceksiniz. Genelde stabilizatör yani sabitleyicilerden herhangi biri işinize yarayacaktır , bizce bulunması en kolay ve maliyet olarak en uygununu kullanabilirsiniz tercih sizin.
Herhangi bir stabilizatörde amaç, çemberden çıkarıldıktan sonra nakışı bozacak olan kumaşın gerilmesini önlemektir. Bunu yapmak için , sabitleyici parçasını her zaman kullandığınız nakış tasarımından ve kasnaktan daha büyük olmalıdır.
Kullandığınız dengeleyici malzemenin türüne bağlı olarak , dengeleyici eklemeden önce deseninizi tişört üzerine aktarmak bizce iyi bir fikir.
Nelere İhtiyacınız Var ?
Ekipman / Araçlar
- Stabilizatör
- Nakış Kasnağı
- İğne (Yuvarlak Uç Tercih Ediliyor)
- Demiz
Malzemeler
- Nakış İpi
Talimatlar
# Kumaşı Stabilize Edin
Çoğu dengeleyici nakışın arkasında olacak şekilde tasarlanmıştır , bu yüzden tişörtü ters çevirerek başlayın. Bir parça kağıdı kumaş katmanları arasında kaydırmak , tişörtün ikinci katmanını yakalamadan teyel etmeyi kolaylaştırır.
Sabitleyiciyi dikeceğiniz alana yerleştirin. Sabitleyiciyi tişörte sabitlemek için iğne ve iplik ile büyük teyel dikişleri alın. Kumaşı ve dengeleyiciyi olabildiğince pürüzsüz tutmak önemlidir.
Dikişler nakış yapacağınız bölgeden geçerse sorun olmaz, bu teyel dikişler , üzerlerinde dikiş yapmış olsanız bile , sonunda kolayca çıkarılır.
Şimdi ters tarafına çevirin.
#Pres ve Çubuk Malzemeli Kumaşı Sabitleyin
Baskı ve stik sabitleyici kumaşın yüzeyine yapışır ve tişörtün önünde veya arkasında kullanılabilir ancak bizce arkada kullanın.
Kumaşa yapışan çıkarılabilir sabitleyici kullanışlıdır , çünkü deseninizi genellikle sabitleyiciye doğrudan yazdırılabilir, izleyebilir veya aktarabilirsiniz.
#Kumaşı Germeden Çemberleyin
Kasnak dokuma kumaşların aksine , esnek malzemeler biraz daha gevşek bir dış kasnakla başlamalıdır.
İç kasnağı göleğin içine diktiğiniz alanın altına yerleştirin. Kumaşı germekten kaçınarak dış kasnağı kumaşın üzerine ve iç kasnağa eşit basınçla bastırın.
Kumaşın gerilmiş olup olmadığını ya da tişörtün geri kalanıyla karşılaştırarak şekilsizleştiğini göreceksiniz. Gerilirse , yeniden çemberlemeyi deneyin.
#Tişört Üzerine Dikiş
Tişörtün örgü malzemesini çekmekten ve takmamak için bir tükenmez veya yuvarlak uçlu iğne kullanın. Goblen veya sayılan çapraz dikiş iğneleri iyi performans göstermektedir ve kumaşı delmezler.
Her hangi bir nakışta olduğu gibi, özellikle de yıkandığında dikişin geri çıkmasını veya açılmasını istemeyiz. Düğümleri bağlamak , esnek kumaşın çekilmesine ve tasarımın bozulmasına neden olabilir. Uçlarda güvenli bir şekilde dokuma nakışınızın güzel görünmesini sağlayacaktır.
Genelde yaptığınız şekilde nakış yapın , ancak dikişleri çok sıkı çekmemeye gayret gösterin. Sabitleyici bunu önlemeye yardımcı olacaktır , ancak sadece ona güvenmemelisiniz.
#Sabitleyiciyi Çıkarın
Tee’ye basladığınız bir sabitleyici kullanıyorsanız, ipliği kesip dikişleri çekerek teyel dikişlerini çıkarın.
Yırtılma dengeleyiciler için , malzemeyi kenarlar boyunca nakış kadar yırtın. Ardından dikişleri bozmamaya dikkat ederek parçaları işlemel tasarımın içinden yırtın ve çıkarın.
Suda çözünür dengeleyici kullanırken , nakışın ılık suya batırmadan önce fazla dengeleyici kenarlarından kesin . Fazl suyu çıkarmak için teli iki havlu arasında bastırın ve kurumaya bırakın.
# Tişörte Son Dokunuş
Tişörtünüzün kırışıklıklarını düzeltmek ve kasnak işaretlerini gidermek için bitmiş nakışarınızı arka tarafından hafifçe ütüleyin ve tişörtünüz giyilmeye hazır J Güle güle kullanın.