Stockinette dikiş (veya çorap dikişi), çoğu örgü modelinin açıklamadığı temel bir dikiştir.Her örgü işi yapan kişinin bildiği stockinette dikişini bu yazımızda açıklamaya çalışacağız.
İlk olarak örgü dikişini öğrenerek başlayın. Sonra, bu dikişe hakim olunursa, ters çevirmeyi öğrenirsiniz. Daha sonra, örgü dikişi her sırada tekrarlandığında (veya tersine, her sırada tersine ilmek tekrarlanırsa), bir “jartiyer dikiş” deseni verdiğini öğrenirsiniz. Bununla birlikte, bir sıra örmek,ve ardından bu işlemi arka arkaya tekrarlamak, en klasik olan ve kundak dikişi olarak bilinen deseni oluşturur.
Stockinette Dikiş Temelleri
Stockinette dikişi, sıra başına herhangi bir sayıda dikişle başlar ve deseni takip ettiğiniz sürece, hem tek hem de çift dikiş gerektiren desenlerde kullanılabilir. Oysa turda çalışırken, her turda bir ilmek örülerek çorba dikişi oluşturulur. Örme yönünüzü değiştirmediğiniz için bu şekilde çalışırken hiçbir ilmek atmazsınız.
Düz örgüde kısa stockinette dikişi için bir desen şuna benzer:
- Sıra: Çapraz örgü
- Sıra: Ters çevirin
İstenilen uzunluğa ulaşılana kadar bu iki satırı tekrarlayın.
Not: Stockinette dikişinin bir desende “St.” olarak kısaltıldığını görebilirsiniz.
Stockinette Dikiş Sonucu
Stockinette dikiş, genellikle “örgü kumaş” olarak bilinen şeyi oluşturur. Kazaklarda, şapkalarda, eşarplarda ve diğer el yapımı veya makine örgüsü, mağazadan satın alınan giysilerde kullanıldığını göreceksiniz. Kumaşın ön tarafı bir dizi V içeriyor gibi görünürken arka taraf dalgalı sırt sıralarına benzer.
Alternatif olarak, ilk sıra ters çevrildiğinde ve ikincisi örüldüğünde ters keten dikişi yapılır. Bu şekilde çalışırken, kıvrımlı tarafın (kumaşın dalgalı, engebeli tarafı) ön taraf olması amaçlanmıştır.
Stockinette Dikiş Desenleri
Stockinette dikişi hemen hemen tüm örgü desenlerinde kullanılır. Basit bir şapka modeli veya bebek çorapları gibi basit bir projede deneyin. Ayrıca iğnenize bir düzine kadar dikiş atabilir ve bir fular oluşturmak için kısa dikişi ileri geri çalıştırabilirsiniz. Bu hızlı projelerden birini yapmak, dikişte ustalaşmak için ihtiyacınız olan pratiği size verir.
Stockinette Dikişin Çok Yönlülüğü
Stockinette dikişin çok yönlülüğü benzersizdir. Basittir ve deseni bozmadan dikişleri artırmak ve azaltmak kolaydır. Çabuk örülür ve çoğaltılması gereken parçalar için mükemmeldir. Biraz pratik yaptıktan sonra, ne yaptığınıza bile dikkat etmeden kısa dikişi örebilirsiniz.
Stockinette, süsleme için de harika bir zemin sağlar. Örneğin, kundak dikişinde çalışılan bir projeye, iğnenizin veya ipliğinizin ölçüsünü değiştirmeden kolayca şerit ekleyebilirsiniz. Halihazırda örülmüş bir parçanın üzerine bir çift dikiş ekleyerek de tasarımlar ekleyebilirsiniz. Bu dikişin üzerine eklenen nakış veya boncuklar da bir projeyi daha ilginç hale getirebilir.
Stockinette Dikiş Dezavantajları
Stockinette dikişin tehlikelerinden biri,kıvrılmadır. Bazı iplikler bu eğilimi diğerlerine göre daha fazla gösterir, ancak bu dikiş yapısı her zaman tahmin edilemez.Fularlar ve bulaşık bezleri gibi düz projeler için kenarlara nervür, jartiyer dikişi veya başka bir kıvrılmayan desen ekleyerek kıvrılmayı önleyebilirsiniz.