Örgü iğneleri birçok stil, boyut ve malzemeden yapılmakta ve hangi türü ne zaman kullanılacağını bilmek bazen kafa karıştırıyor olabilir. İster ilk iğne setinizi alıyor olun, ister eski setlere sahip olup koleksiyon yapanlardan olun, bu örgü iğne çeşitleri hakkındaki rehber size kılavuz olacak.
Örgü iğnelerinin çapı ve boyutu örgünüzün ölçüsünü belirler. Fakat bunlar dışında farklı uzunluklarda mevcut durumda. Bu da iğneler üzerinde ne denli büyük bir model yapacağınızı etkilemekte.
İğne Çeşitleri
- Düz İğneler
- Dairesel İğneler
- Değiştirilebilir İğneler
- Çift Uçlu İğneler
- Kablo İğneleri
Amaç Nedir ?
Hangi tip örgü iğnesi kullanırsanız kullanın iğnelerin uçları büyük fark yaratmaktadır. Keskin uçlar, özellikle ince iplikte dikişlerle daha rahat çalışmayı sağlar. Daha yuvarlak olan uçlu iğneler ise hacimli iplik ile örgülerde kullanımı kolay ve çocuklu kişiler için daha güvenlidir.
O halde sizler için en iyi iğne hangisi olmalı gelin bu kılavuz sayesinde sizde ben iyi iğnenizi bulun.
Düz İğneler
Örgü iğnesi diyince aklınıza ilk gelen iğne eminim ki düz iğnedir. Bu iğneler ikişerli setler halinde ve her birinin bir ucunda uç ve dığer tarafında bir topuz yani durdurucu bulunur. Bu iğne türü basit ve kullanımı kolay olduğu için yeni başlayanlar için harika bir seçim olacaktir.
Düz İğne Boyut ve Malzemeleri
Düz iğnelerin çoğu boyut olarak 20 ile 35 cm arasında değişkenlik göstermektedir, fakat daha kısa veya daha uzun iğnelerde bulmanız mümkün.
Çelik, alüminyumi plastik, bambu ve ahşap, düz iğneler için en yaygın kullanılan malzemelerdir. Her malzemenin kendine göre avantaj ve dezavantajları vardır fakat bu üreticiye göre değişkenlik gösterir.
Bazı iplikler, belirli malzemelerden yapılan iğnelerde çok rahat çalışma sağlamaktadır. Dikişler iğnelerde çok kolay kaydığını fark edersiniz veya iğne boyunca ipliğin yeterince rahat kaymadığını fark edeceksiniz.
Düz İğnelerin Kullanım Alanları
Tüm dikişlerinizi tutmaları gerektiğinde , düz iğneler düz çalıştığınız küçük projeler için en verimlisi olacaktır. Bu modeller ise lifler, eşarplar, Afgan kareleri ve hatta parçalar halinde ördüğünüz kazakları içerir.
Dairesel İğneler
Yuvarlak olarak büyük bir örgü modeli üzerinden çalışıyorsanız veya çalışacaksanız bu iğneleri kullanmalısınız. Bu iğneleri birbirine bağlayan ortada plastik bir kordonu vardır, böylece tek bir iğneymiş gibi fazla uzunluğa sahiptirler.
Dairesel İğne Boyu ve Malzemeleri
Çoğu dairesel iğnenin uzunluğu 40 ile 120 cm arasındadır, fakat daha kısa veya daha uzun uzunluklarda bulabilirsiniz. Bu iğnenin plastik kordon kalınlığı da değişiklik gösterebilir.
Diğer iğnelerde olduğu gibi, çelik, alüminyum, plastik, bambu ve ahşap, dairesel iğnelerin iğne kısmı için kullanılan en yaygın malzemelerdir.
Naylon ve kaplamalı çelik popüler olsa da , kordon kısmı da değişir. Bazı dairesel iğneler bulunduğu şekli korumaktadır, bu modellerle ise akıllı dairesel iplik denilmektedir.
Dairesel İğnelerin Kullanım Alanları
Yuvarlak iğnelerin birincil kullanımı, sihirli halka yöntemini kullanırken kazaklar, şapkalar, kukuletalar ve hatta çoraplar gibi tur yapılarak örülen modeller içindir.
Eğer isterseniz bu iğneleri düz projeler için de kullanabilirsiniz. Yapmanız gereken tek şey , her zamanki gibi ileri geri çalışmak yani işi bir uçtan diğerine aktarmak olacaktır. Bu, özellikle düz iğnelere sığmayan şal veya battaniye gibi büyük projeler için yararlı olacaktır.
Değiştirilebilir İğneler
Çok fazla boyuta sahip ve dairesel iğnelerin esnekliği özelliği gibi farklı şekillerde kullanma seçeneğini istediğinizde , değiştirilebilir iğneler harika bir seçimdir. Bu iğneler dairesel iğneler gibi sert uçlara ve esnek kordonlara sahiptir. Fakat tek farkı parçalara ayrılabiliyor olmasıdır. Böylece iğne boyutlarını ve kordon uzunluklarını değiştirebilme imkanı sunmaktadır. Ayrıca iğneleri kablolara bağlayabilir ve uçlarına kapak takabilirsiniz, böylece bunları düz iğneler gibi kullanabilirsiniz.
Değiştirilebilir iğneler setler halinde veya ayrı parçalar halinde satılmaktadır. Geneli küçük bir vida birleştirme parçasıyla bağlanmaktadır. Fakat bazı markalar kendine has birleşme mekanizmaları kullanır çünkü başka bir markanın parçasıyla çalışmasını istemez.
Eğer bir set almayı düşünüyorsanız kesinlikle tek bir markanın geniş çaplı setini almanızı öneririz. Koleksiyonunuzu yavaşça büyütmek istiyorsanız veya yalnızca küçük boyutlara ihtiyacınız varsa , parçaları ayrı ayrı satın almak sizin için daha iyi bir seçim olabilir.
Çift Uçlu İğneler
Yuvarlaktan daha küçük modelleri örmenin bir başka yolu da DPN olarak bilinen çiftuçlu iğnelerdir. Bu daha kıza ve düz olan iğnelerin her iki ucunda da noktalar vardır ve genellikle dört ile altı iğneli setler halinde satılmaktadır.
Bazı çift uçlu iğnelerin ortada bir kıvrımı veya esnek bir kısmı vardır. Bunlar üçlü setler halinde satılmaktadır , çünkü kıvrım örgünüzü hareket ettirtmek için daha az iğne ile çalışmanızı sağlar.
Çift Uçlu İğne Boyut ve Malzemeleri
Çift uçlu iğnelerin boyutları 12 ile 20 cm arasında uzunluğa sahiptirler. Daha kısa iğneler , küçük çoraplar gibi küçük modellerin yapımında kullanılırken uzun iğneler şapka gibi boru şekline sahip modeller için kullanılmaktadır.
Diğer örgü iğne malzemeleri ile aynı malzemelerden yapılmaktadır.
Çift Uçlu İğnelerin Kullanım Alanları
Çoğu zaman çorap örmede bu iğnelerin kullanıldığını görebilirsiniz, ancak bunları eldiven ve şapka örmek içinde kullanmak mümkün. Ayrıca küçük oyuncakları ve hatta kazakların kollarını da örmek için mükemmel bir seçim olabilir. Çift uçlu iğneler ile örgü örmek biraz pratik gerektiren bir zanaattır.
Kablo İğneleri
Daha önce kısa, garip şekillere sahip çift uçlu bir iğne gördüyseniz muhtemelen bir kablo iğnesine bakıyorsunuzdur. Bu iğneler, örme kablolar yaparken dikişleri tutmaya yarar.
Kablo iğnesi olmadan kabloları örmek mümkün olsa da bu iğneler hareket esnasında dikişlerin açılmamasını sağlayan güven veren bir iğne çeşitidir.
Kablo İğne Boyut ve Malzemeleri
Kablo iğneleri oldukça kısa bir boyuta sahiptir bundan dolayı yalnızca birkaç dikişi tutabilirler. İğne çapını seçerken, model için normal iğnelerle aynı boyutta veya daha küçük olan iğneleri kullanmalısınız.
Metal, plastik, bambu, ahşap ve hatta camdan bile kablo iğne bulabilirsiniz. Bu iğne özel bir tasarıma sahip olduğu için eğlenceli modeller yapabilirsiniz.
Bu örgü iğne çeşitleri hakkındaki yazımızı beğendiyseniz yorum yapıp paylaşmayı unutmayın, iğnelerin boyutlarını seçme konusunda birkaç fikre ihtiyacınız varsa diğer yazılarımıza göz atmayı unutmayın.
Örgü İğne Boyutları Hakkında Bilmeniz Gereken Herşey
İnternette Hepsiburada, gittigidiyor veya n11 gibi sitelerden örgü iğneleri ve örgü iğne setleri satın alabilirsiniz.