Kendi hatalarınızı düzelttiğiniz zaman örgü örmek çok daha zevkli bir hal almaya başlar. Birkaç örgü ören kişilerden duyduğuma göre , hata yaptıkları modellerin hep yarım yamalak durduğunu ve bunları nasıl düzelteceklerini bilmediklerini söylediler. Peki örgü hataları nasıl düzeltilir ?
Örgü örme sırasında hata yapan ve nasıl düzelteceğini bilmeyen örgücülerle sık sık karşılaşıyoruz . Bu durum onların yaptıkları modeli yarıda bırakmasına sebep oluyor ve örgü ye karşı bir soğukluk oluştuğunu ifade ediyorlar.
Unutmayın hepimiz insanız hepimiz hata yapabiliriz , internet sayesinde bu hataları nasıl gidereceğinizi rahatlıkla araştırarak bulmanız mümkün. Sizler için hazırlamış olduğumuz bu rehber sayesinde yaygın olarak karşılaşacağınız dört örgü hatasını giderebileceksiniz.
Düşen Dikiş
Panik yapmanıza gerek yok bu örgü hataları hepimizin başına sıklıkla geliyor. Örgümüzü bir yere kaldırdığımızda ya da çantamıza koyduğumuzda çok dikkat etmezsek iğnenin ucundan dikiş çıkabiliyor. Bu durumda korkmanıza gerek yok , kolaylıkla düzeltebilirsiniz.
Atılan ilmek çıktığında sol ve sağ iğneleri gerdiğinizde ortada kendini çok bariz bir şekilde belli eder. Bu sayede sol iğnenizi kullanarak düşen dikişi yada ilmeği rahatlıkla tekrardan sıraya koyabilirsiniz.
Fazla İlmek
Fazla ilmek atmamızın en yaygın nedeni dalgınlığımız olabilir. Genellikle dikiş aralarındaki boşlukları yanlışlıkla öreriz. Bunun sebebi ise ipliğinizi örgünün arkasında değil de önünde bulundurmanızdan kaynaklıdır.
Örme esnasında örgünün ön yüzünde duran iplik yanlışlıkla iğneye takılabilir ve sizlere fazladan bir ilmeğe sebep olabilir. Bu durumu engellemek için örgünüze sık sık bakmalısınız ve kontrol etmelisiniz. Eğer bu durumu tespitini erkenden yaparsanız en fazla 1-2 sıra sökmek zorunda kalırsınız.
Fazla ilmeği almak için sizlere kolay bir yok tarif edeceğim. İlk olarak sol elinizdeki iğneyi fazla ilmeği tespit edip içerisine geçirin. Bu adımdan sonra sağ ilmeği çıkarıp ipi sol ilmeğe gelene kadar sökün ve fazladan sökme işlemi yapmadan ilmeği de düşürmeden işleminiz tamamlanacak.
Bükülmüş Ters İlmekler
Bu durumun en büyük nedeni alınan bir dikişin yanlış taraftan geçirilmesidir. Sol tarafın önde olması veya ilmeğin arkasından örülmesinden kaynaklanır. Bu durumu fark etmenin en iyi yolu , örgüyü sık sık takip ederek kontrol etmektir. Her bir 1-2 sırada bir örgünüzü kontrol etmeyi ihmal etmeyin.
Bu işlemi düzeltmek için maalesef sökmeniz gereklidir ,başka bir kısa yolu bulunmamaktadır.
Çok fazla Sıkı Olması
Örgü örmeye yeni başladıysanız ipliği çok sıkı tuttuğunuzun farkında olmayabilirsiniz. Genelde örgüye yeni başlamış kişiler iplikleri sıkı tutma eğilimindedirler. Bundan dolayı iğne uçlarına örme yapabiliyorlar.
Eğer sizde iğne ucunu örüyorsanız muhtemelen dikişleri çok sıkı tutmanız ve iğnelerin boyutundan küçük dar örmenizden kaynaklıdır.
Örgü dikişleriniz iğneye çok sıkı oturduğunda ve iler geri hareket ettirmekte zorlanıyorsanız , bunun sebebi çok sıkı ördüğünüzdür. Bunu düzeltmeniz için öncelikle gergin olmamanız rahat olmanız gereklidir. Sonuç olarak hepimiz bu hobiye başlarken zorluklar yaşadık ve hatalar yaptık hatta yapmaya da devam ediyoruz. Ancak emin olunki zamanla çok kolay gelecek.
Alışma sürecinde size yardımcı olacak bazı yöntemler vardır , öncelikle örerken omuzlarınızı rahat bırakın ve derin nefes alın. Büyük iğnelerle ilk örgüleri yapmak her zaman daha iyi ve kolaydır. Başlangıç olarak sizi motive edecektir. Demir iğneler iplikleri sıkı tuttuğundan dolayı yeni başlayan kişileri zorlaya bilir , eğer yeni başladıysanız bizim tavsiyemiz bambu ve tahta iğne kullanmanız olacaktır.
Bu yazımızın da sonuna gelmiş bulunmaktayız. Umarım hatalarınızı bu rehber sayesinde gidebilirsiniz ve hatasız güzel modeller yaparsınız. Sevgiyle kalın.