Örmeniz için kullanabileceğiniz çok sayıda iplik çeşitleri vardır. İster hobi olarak ister kâr amacıyla yapıyor olun, kullanılacak doğru ipliği bulmak, dokudan genel görünüme kadar hayal ettiğiniz kumaş parçalarını oluşturmanızı sağlar.
Bu yazıda, piyasada bulabileceğiniz farklı iplik türlerine, iplik ağırlıklarına ve en uygun olan örgü projelerine bir göz atacağız. Bu şekilde, bir sonraki örgü projesine atılmaya karar verdiğinizde ne aramanız gerektiğini bileceksiniz.
Farklı İplik Kategorileri Nelerdir?
Bazı iplik çeşitleri hayvanlardan gelirken bazıları bitkilerden üretilir. Bunların hepsi farklı dokularla gelir ve her birinin benzersiz bir örgü şekli vardır. İplik, proje fikrinize ilham verebilir ve sizi bir örgü projesine başlamaya itebilir.
Genel olarak, bugün satıldığını göreceğiniz iplik türleri şunlardır:
Hayvansal Elyaf İpliği
Yün ipliği
Yün ipliği iplik çeşitleri içerisinde kışlık giyim aksesuarları için harika bir seçimdir. Yağmurda bile sıcak bir his verir ve şeklini kaybetmeden yıllarca dayanır. Ayrıca lekelendiğinde oldukça kolay temizlenebilir ve bu nedenle dünyadaki pek çok örücünün bu doğal iplik lifini diğerlerine tercih etmesinin nedeni budur.
Olumsuz tarafı, özellikle bazı yün türlerine alerjisi olan kişiler için yün biraz kaşıntılı olabilir.
Yün İplik Çeşitleri
Dört farklı yün ipliği türü vardır ve bunlar aşağıdakilerden oluşur:
- İnce yün tipi
- Yün tipi orta
- Yün tipi uzun
- Yün tipi çift kaplamalı örneğin merinos yünü
İşlenmemiş yün olarak da bilinen saf yeni yün, doğrudan hayvan yününden üretilen bir yündür. Mevcut veya geri dönüştürülmüş yün giysilerden gelmez.
Bu arada, Shetland yünü, İskoçya’daki Shetland Adaları’nın küçük ve dayanıklı yerli koyunlarından geliyor. İzlanda yünü yumuşak ve rustik iplik topları üretirken, Yıkanabilir yün, havlı elyaf tabakasını ortadan kaldırmak için elektronik veya kimyasal olarak işlenmiş yündür.
Yün ipliği hem kışlık hem de yazlık giysiler yapmak için kullanılır. Harika eşarplar, eldivenler, şapkalar, kazaklar ve diğer giysi parçaları üretir. Yün ile ilgili ilginç bir gerçek, sizi en sıcak iklimlerde serinletme özelliğine sahip olmasıdır.
Ayrıca yangın geciktirici özelliklere sahiptir ve bu nedenle yangın battaniyelerinde kullanıldığını göreceksiniz.
Kaşmir Yünü
Bu, etraftaki en yumuşak yün türlerinden biridir. Kaşmir Keçilerinden ve diğer keçi türlerinden kaynaklanır. “Kaşmir” kelimesi, daha önceki günlerden Güney Asya’nın eski Keşmir eyaletini hecelemek için kullanılıyordu.
Yumuşak ve yünlüdür, ancak koyun lifi kadar güçlü değildir. Kaşmir yününün oldukça pahalı olduğu biliniyor! Neden bu kadar yüksek fiyatlı olduğunu hiç düşündünüz mü?
Kaşmir Keçilerinden yün hasadı uzun ve zorlu bir süreçtir. Keçiler yılda bir kez astarlarını dökerler. Deriye çok yakındır ve dış kıllardan ayrılması gerekir. Diğer hayvanlarda olduğu gibi keçinin karnından değil sırtından ve orta tarafından da alınır.
Hayvandan yünün kırpıldığı koyunların aksine Kaşmir Keçi astarı taranarak toplanır; aynı zamanda iyi bir süre gerektiren emek yoğun bir egzersiz.
Bir keçinin ürettiği lif miktarı, işlendikten sonra yalnızca yaklaşık 4 ons yapar. Bu, sadece bir süveter örmek için dört hayvandan toplanan elyafın gerekeceği anlamına gelir.
Kaşmir çok yumuşaktır ve kaşıntılı olduğu bilinmemektedir. Çorap, eldiven, süveter vb.Gibi giyim aksesuarlarını örmek için ideal bir seçimdir.
İlginç Bilgi: Dünya Kaşmirinin% 60’ı Moğolistan, Çin ve Tibet’ten geliyor. Lif ayrıca insan saçından altı kat daha incedir.
Alpaka Yünü
Bu lif, Alpaka’dan (Güney Amerika’da evcilleştirilmiş bir tür Lama) gelir. Süper sıcak bir his veren doğal yündür ve bu yüzden çoğunlukla kazak örmek için kullanılır.
Diğer yün türleri gibi şeklini korumamasına rağmen neredeyse ipek kadar yumuşaktır; geri kalanıyla birlikte bir çamaşır makinesine atmak istemezsiniz.
İki çeşit alpaka ipliği vardır; Suri ve Huacaya. Bu lif aynı zamanda size normal yün için harcayacağınızdan daha pahalıya mal olacak. Kışlık kumaşların örülmesinde yumuşak ve sıcak özelliği sayesinde alpaka yünü tercih edilmektedir.
Alpaka ipliği hakkında bilmeyeceğiniz ilginç bir gerçek su itici olması ve kolay kolay alev almamasıdır.
Merinos yünü
Merinos yünü ipliği örmede yaygın olarak kullanılmaktadır. Tıknaz kumaş aksesuarları üretir ve Merinos koyunu olarak bilinen özel bir koyun türünden gelir. Merinos yününün benzersizliği, süper yumuşak olması ve alerjik reaksiyonlara neden olmamasıdır.
Merinos yünden örülen kumaşlar şeklini uzun süre koruma eğilimindedir. Bununla birlikte, lif, bir dereceye kadar can sıkıcı olabilen “yığın” adı verilen küçük tüy yumakları oluşturur.
Merinos yünü, kış kurdu oluşturmak için idealdir ve hayatınızdaki herhangi bir özel insanı etkileyecektir. Jumbo Merino ipliği ekstrem örgü için kullanılan tiptir.
Merinos yünü elyafıyla ilgili ilginç bir şey, kırılmadan 20.000 kez geriye bükülmeye dayanabilmesidir!
Tiftik
Tiftik, Tiftik keçisinin saçından gelir. Süper yumuşak, dayanıklı, dayanıklı ve dikkate değer bir parlaklığa sahip. Ancak bu, Angora yünü üreten Angora tavşanı ile karıştırılmamalıdır.
Tiftik, mükemmel nem buharlaştırma ve yalıtım özellikleri sunar. Her mevsim işe yarayacak lüks bir elyaftır ve bu yüzden sıradan yüne göre daha yüksek bir fiyat etiketi ile gelmektedir.
Tiftik hem yazın hem de kışın giyilebilir. Yine de, bazı insanlar kaşıntılı buluyor. Tiftik, boyama için de çok iyidir. Bazen parlaklığından dolayı Elmas Elyaf olarak bilinir.
Organik İplik
Bu iplik herhangi bir kimyasal madde ile temas etmemiş yünden üretilmiştir. Suni ilaveler yapılmadan koyunlardan alınır. Hayvanlar ıslanmalara, daldırmalara, antibiyotiklere veya sırt astarına maruz bırakılmadı. Organik yün iplikler sadece sıcak su ve deterjan kullanılarak temizlenir.
Organik ipliklerin çoğu Merinos koyunlarından elde edilir ve yün çoğunlukla örme giysilerde kullanılır. Organik iplik üreten koyunların genellikle mutlu ve sağlıklı olduğu düşünülmektedir. Bu yün elyafı elde etme prosedürü de çevre dostudur.
İpek
İpek ipliğin farklı türleri vardır (eğrilmiş ipek ipliği ve makaralanmış ipek ipliği). Bu kumaşla çalışmak oldukça kolaydır, ancak çok kaygan da olabilir. Bir ipek örgü projesine başlamadan önce bu konuda nasıl çalışacağınızı bilmeniz gerekir.
İpek ayrıca güçlü ve parlaktır. Parlak bir görünüme sahiptir ve ciltte oldukça yumuşaktır. Bu, bu makaledeki en pahalı iplik elyafıdır. Güçlü ve nispeten serin hissi, onu yazlık giysiler için mükemmel bir seçim yapar.
Ayrıca ipeğin mevcut en güçlü doğal lif olduğunu bilmek isteyebilirsiniz!
Bitkisel Lif İplik Çeşitleri
Pamuk
Pamuk, pamuk bitkileri tarafından üretilir. Dünyanın pek çok yerinde, özellikle ılıman iklime sahip olanlarda yetiştirilir. Dünyanın önde gelen pamuk üreticileri Çin, ABD ve Hindistan’dır.
Pamuk ipliği güçlüdür, nefes alabilir ve çeşitli türleri mevcuttur. Kumaş, blok yaparken iyi şekil tutmaz, bu da dikişlerinizin tek tip görünmeyeceği anlamına gelir.
Pamuğun nefes alabilirliği, onu yazlık giysiler, fırçalar ve bulaşık bezleri örmek için ideal bir kumaş yapar. Pamuk ayrıca suya konulduğunda ağırlığının 27 katı kadar emebilir.
Kenevir İpliği
Yakın zamana kadar kenevir, örgü lifi olarak yaygın olarak kullanılmıyordu. Dokunması şaşırtıcı derecede yumuşak olan hoş bir doğal elyaftır. Aynı zamanda mükemmel bir dikiş tanımı sunar ve dayanıklıdır.
Kenevir ipliği çoğunlukla palto, balıkçı tipi kazak ve çizme çorap yapımında kullanılır. Kenevir bitkileri pamuğa göre %250’ye kadar daha fazla lif üretebilir.
Bambu İpliği
Bambu doğal bir elyaftır. Oldukça iyi giyiyor ve uzun süredir antibakteriyel özelliklere sahip olduğu düşünülüyor. Kumaş, harika bir örtünün yanı sıra çok yumuşak bir hisse sahiptir.
Bambu, örtü gerektiren giysilerin yapımında ideal olarak kullanılır. Bambu, yüksek nefes alabilirliği göz önüne alındığında, yazlık üstler veya kazaklar için harika olacak soğuk ve doğal bir elyaftır.
Bambu, ipliğe dönüştürüldüğünde ipekten daha yumuşak olabilir.
Sentetik Elyaf İplik Çeşitleri
Akrilik
Akrilik, insan yapımıdır ve çoğu doğal elyaftan çok daha ucuz bir seçenek sunar. Kolay temizlenir ve renk hızlıdır, bu da amatör örücüler için güzel bir seçimdir.
Farklı Caron ipliği ve Sashay ipliği türleri akrilik elyaf örnekleridir. Yeni başlayanlar için harika olsalar da, biraz deneyim kazandıktan sonra doğal liflere geçmek her zaman iyidir.
Akrilik, iplik örgüler oluşturmak için idealdir.
Yenilikçi İplikler
Yenilik iplikleri farklı renk ve dokularda mevcuttur. Herhangi bir örme giysiye ilgi katarlar. Yapay iplik karışımlarından yapılmıştır ve doku sağlarlar.
Yaygın kullanılan yenilikçi iplik çeşitleri şunlardır:
- Şönil – Pürüzsüz ve kadifemsi ve çalışmak zor olabilir.
- Bouclé- Engebeli ve ilmekli.
- Sahte kürk- Bunlar, güçlü bir naylon iplik tabanında ekstra kabarık elyaf iplikleridir. Son kumaş taklit kürk gibi görünüyor.
- Kalın-ince- Son örme kumaş, kalın ve ince bölümlerin bir sonucu olarak engebeli bir görünüm verir.
- Demiryolu Şeridi – Bu iplik lifi, paralel iplik şeritleri arasında bir ray ağı gibi görünmesini sağlayan küçük izlere sahiptir.
Yenilik ipliği, örme ürünlerinize his ve ilgi katmak için idealdir.
Polyester iplik
Polyester iplik, pamuk / yün / ve iplik karışımlarından oluşur. Birçok yenilik ve hacimli iplik polyester ipliktir. Polyester iplikten bazı örnekler aşağıdaki gibidir:
Karanlıkta parlayan- Uzun süre bu iplik kuruluşlar tarafından yapıldı ama üretimi durma noktasına geldi. İnternette bir tane üretmeyi öğrenebileceğiniz birçok öğretici var.
Şerit iplik türleri- Bu, naylon, pamuk ve hatta suni ipek gibi herhangi bir şeyden üretilmiş yeni bir ipliktir. El yapımı bir kurdelenin hissini ve görünümünü belirler.
Şerit iplik; saç bantları, çantalar ve kayışlar gibi mükemmel aksesuarlar yapar. Bununla birlikte, onu ördüğünüzde elyafın bükülme ve dönme eğiliminde olduğunu bilmelisiniz. Bazı insanlar genellikle örgü örmenin zor olduğunu söylüyor.
Kendinden sıyrılan İplik
Kendiliğinden sıyrılan iplikler, benzersiz ve kusursuz efektler yaratmak için birlikte eğrilen birçok renkte gelir. Bu, ipliğin karmaşık desenlerde çıkmasıyla sonuçlanan gelişmiş bir boyama yönteminden gelir.
Kendiliğinden sıyrılan ipliğe “boyacı” iplik de denilebilir ve siz örmeye veya kroşe işlemeye devam ederken renkler yavaşça değişir. Nihai sonuç genellikle farklı renk şeritlerine sahip bir örme kumaştır.
Renk değişimi koyu veya ince olabilir ve bu, örmeye karar verdiğiniz kendi kendine sıyrılan ipliğe bağlı olacaktır. Örneğin, bazı bitmiş projeler Fair Isle modeli gibi görünebilir.
Bu iplikle örerken, kesintisiz tek bir iplikten gelen renkli çizgili efekt, ipliğin rengini değiştirmiş gibi görünmenizi sağlar. Farklı desenler ve dikişler de renk yollarında farklı şekilde karışmaya yardımcı olacaktır.
Kendiliğinden sıyrılan ipliğin çeşitli avantajları ve dezavantajları vardır. Arzu edilen özelliklerinden bazıları şunlardır:
- Çok renkli bir kumaş tasarlamak istiyorsanız ipliğin rengini değiştirmeye devam etmenize gerek yok çünkü tüm bu renkler tek bir telde bulunuyor.
- İplik, eğlenceli ve renkli bir şey yaratmak isteyen yeni başlayanlar için mükemmel bir seçimdir.
- Her iplik, güzel, çizgili bir etki yaratan, birbiriyle iyi uyum sağlayan boyalı renklerle gelir.
Öte yandan, örgü yapanların kendi kendine sıyrılan ipliklerden hoşlanmayacağı bazı şeyler şunlardır:
- Kendiliğinden sıyrılan iplik satın almak, genellikle bir dizi düz renkli iplik satın almaktan daha pahalı olabilir.
- Örgü yaparken, telin renginin ne zaman değişeceğini kontrol edemezsiniz. Esasen, net veya düzensiz olabilecek sonucu görmeyi bekliyorsunuz.
- Kullanmaya karar verdiğiniz kendiliğinden sıyrılan ipliklerle uyumlu dikişler ve desenler bulmak için fazladan çaba sarf etmeniz gerekebilir.
Kendinden sıyrılan iplik, eşarplar, çoraplar, kazaklar, kukuletalar, bere şapkalar, afganlar vb. Dahil renkli örme projeler oluşturmak için harikadır. Bu iplikle çalışırken neyin çıkacağını asla bilemezsiniz. Tıpkı sihir gibi!
Özel İplikler
Aşağıdaki gibi benzersiz görünüme sahip öğeler oluşturmak için özel iplikler örülür:
- Heather- Boyalı veya farklı renkli yünlerden harmanlandı, sonra birlikte eğrildi.
- Tüvit – Farklı renkli liflerin bitleriyle lekelenmiş bir ana renge sahiptir.
- Marled kumaş bezleri – Bunlar, farklı renk katmanlarının birlikte bükülmesiyle oluşturulur ve bu, tek bir ipin, birbirinin etrafına sarılan birden çok renge sahip olmasına neden olur. Herhangi bir sayıda kat içerebilirler; 2, 4, 5 vb.
Özel iplikler, örme kumaşlarınıza ilgi ve doku eklemek için harikadır. Kirpiklere benzerliğinden dolayı Kirpik denen belli bir tür özel iplik vardır.
Yün Karışımlı İplikler
Adından da anlaşılacağı gibi, bu iplik yün ve ipek, pamuk ve sentetik gibi diğer ipliklerin bir kombinasyonundan üretilir. Örneğin, bir pamuk-akrilik iplik karışımına veya hatta bir yün-pamuk iplik karışımına sahip olabilirsiniz.
Üreticiler yünü çeşitli nedenlerle karıştırırlar, ancak bu esas olarak karışımda bulunan tek tek ipliklerin en iyi özelliklerini karıştırmak için yapılır. Karışımlı iplikler rahat örme ürünler yapar.
% 50 yün ve% 50 pamuk karışımı, bu iplikler birbirini tamamlayan niteliklere sahip olduğundan harika bir iplik yapar.
[…] Kullanım Alanlarına Göre Farklı İplikler […]