Çok uzun zamandır tığ işi yapıyorum ama yıllardır eski kroşe çeşitleri ile örgüler yaptım. – tek kroşe, çift kroşe – hepsi normal ve eski bir tığ ile yapıyordum. Mesele şu ki, yeni tığ işi türleri bulmak gerçekten zor çünkü çoğu zaman neye baktığınızı bile bilmiyorsunuz. İnstegram üzerinden gördüğüm kroşe çeşitleri hep ilgimi çekiyor fakat dillerini bilmediğimizden maalesef öğrenemiyordum. Artık sizler için araştırdım ve bu kroşe çeşitleri nelerdir öğrendim.
Örme, iplik dünyasının kralı gibi görünmektedir ancak tığın, örme ile elde edilemeyen kendi teknikleri ve bitişleri vardır. Tığın kökenleri biraz belirsizdir, ancak ilk olarak on dokuzuncu yüzyıl Avrupa’sında görüldüğünü ve ‘çoban örgüsü’ olarak anıldığını biliyoruz.
Başlangıçta pahalı dantel satın almak için ucuz bir alternatif olarak icat edildi ama satın alarak onu popüler yapan Kraliçe Victoria’ydı. İrlanda’daki patates kıtlığından sonra para kazanmaya çalışan insanlardan İrlanda dantel tığ işi eşyalar satın aldı hatta tığ işi yapmayı öğrendi ve işi popüler hale getirdi . Crochet, birçok fakir aileyi patates kıtlığından kurtardı ve onlara Amerika’ya göç edecek kadar para kazandırdı. İrlandalı halk tığ işi becerilerini yanlarında götürerek ABD’ye 1900 yıllarında ayak bastı .
1950’lerde savaş sırasında pratik eşyalar için tığ işi, askerler için ağlar ve kask altı gibi şeyler kullanılırdı. Ayrıca, kadınların para ve kaynakların kıt olduğu zamanlarda görünümlerini güncellemelerinin bir yolu olarak elbiseleri ve şapkaları süslemek için de kullanıldı. 60’larda, tığ işi kumaşlar, kadınların kendi vardiya elbiselerini ve pantolon takımlarını tığ işi yapmasıyla çok popülerdi. 70’ler, tamamen çok yönlü küçük motiflerden yapılmış ceketler, elbiseler ve kapüşonlu sweatshirt’lerle büyükanne meydanının popülaritesinin arttığını gördü. 80’ler tıknaz tığ işi hırkalar ve fete tarzı oyuncaklarla doluydu, tığ işi 90’lar boyunca biraz sessizdi ve şimdi tığ işi şık ev eşyaları, muhteşem çocuk oyuncakları ,erkekler ve kadınlar için güzel kıyafetlerle modern bir geri dönüş yapıyor.
Neredeyse her tür Kroşe çeşitleri tanıyabileceğim kadar uzun süredir tığ işine takıntılıyım, bu yüzden okuyucularımdan herhangi birinin becerilerini genişletmeye istekli olması durumunda bir kaynak oluşturacağımı düşündüm. Listelediklerimden kesinlikle daha fazla tığ işi türü var, ancak bunlar hakkında daha fazla bilgi edinmek isteyebileceğiniz birkaç tane kroşe mevcut.
1. Amigurumi Kroşe
Bu, Japonya’da ortaya çıkan bir tığ işi sanatı biçimidir ve küçük, doldurulmuş oyuncakların veya örme veya tığ işi iplikten yapılmış yaratıkların yapımını ifade eder. Ami, kroşe veya örgü anlamına gelir ve nuigurumi, doldurulmuş bebek anlamına gelir. İpten yapılmış küçük bir oyuncak bebek veya oyuncak görürseniz, bu amigurumi. Hello Kitty, Plants VS Zombies ve Mario Kart, amigurumi için popüler temalardır.
Sizde bir amigurumi oyuncak yapmak istiyorsanız alt kısımda bulunan linke tıklamanız yeterlidir.
Amigurumi Oyuncak Nasıl Yapılır
Amigurmi tığ işi türü kullanılarak yapılması gerekenler
- Çocuk oyuncakları
- Daha büyük yenilik yastıkları ve ev eşyaları
- Fan öğeleri
2. Aran Kroşe
Nervürlü veya telli kroşe anlamına gelir. Geleneksel olarak birbirine kenetlenmiş kablolara sahip Kelt tarzı bir kroşe olup kalın boncuklar, kazaklar ve eşarplar yapmak için kullanılabilir. Aran da bir iplik ağırlığıdır, bu yüzden ‘aran’ kelimesini bir kalıpta okuduğunuzda bundan bıkın. Büyük, rahat görünümlü bir battaniyenin altına sokulmuş birinin resmini gördüğünüzde emin olun bu model bu aran kroşe ile yapımıştır.
Aran Tığ İşi İle Yapılması Gerekenler
- Battaniyeler
- Lapgans
- Ceketler
- Kabanlar
- Atkılar
3. Bavyera Kroşe
Bu, geleneksel olarak büyükanne kareleri gibi turlarda çalışan eski bir kroşe dikişidir. Kalın bir kumaş oluşturur ve granny karede olduğu gibi keskin renk değişimleri yerine karışık renk değişikliklerine izin verir. Her bölüm iki parça halinde işlenir – temel sıra kümeler ve ardından üstte işlenen bir sıra kabuk. Bavyera tığ işi gerçekten çok süslü büyükanne karelerine benziyor.
Bavyera tipi kroşe kullanarak yapılması gerekenler
- Battaniyeler
- Şal
4. Bosnalı Kroşe
Bosna tığ işi, bir önceki satırdan bir dikişin farklı kısımlarında işlenmiş, sadece kroşe kayma dikişini kullanarak yoğun, örgü benzeri bir kumaş yapar. Boşnak tığ işi kancaları satın alabileceğiniz gibi normal kroşe kancaları ile de çalışılabilir. Bazen buna Çoban örgüsü denir. Ayrıca örgü örmeye çok benziyor. Şu anda çok popüler bir tarz değil ve görürseniz, muhtemelen örüldüğünü düşüneceksiniz.
Bosna tipi tığ işi kullanılarak yapılması gerekenler
- Atkılar
- Kasketler
- Oldukça zaman aldığı için daha küçük öğeler
5. Külçe Kroşe
Bu, çok uzun bir kancanın etrafına birden fazla iplik sarımı kombinasyonu ile elde edilen, ayırt edici ve benzersiz bir ‘rulo’ dikiş oluşturan özel bir kroşe dikişidir. Külçe kroşe genellikle kumaş bazlı projelerden ziyade motifler için kullanılır. Kalın, tekdüze, yuvarlak motif tarzı bir parça ortaya çıkar.
- Yer altlığı gibi sert öğeler
- Dekorasyon için motifler
6. Süpürge Sapı Kroşe
Bu, bazen jiffy dantel olarak da adlandırılan eski bir kroşe dikişidir ve geleneksel bir kroşe tığı ile yapılır, ancak dikişler bir süpürge sapı gibi uzun ve geniş bir şeyin etrafında oluşturulur. Çoğu modern kroşe, bugünlerde süpürge sapı dantel yapmak için büyük kroşe tığları veya kalın dübel kullanır. Süpürge sopası dantel öğrenmek için mükemmel bir kroşe becerisidir ve çok güzel ve benzersiz bir nihai ürünle sonuçlanır.
Süpürge sopası türü kroşe kullanarak yapılması gerekenler
- Narin şallar
- Dekorasyon için battaniyeler
7. Bruges Kroşe
Bu yöntem, kroşe ‘şeritlerinin’ oluşturulduğu ve daha sonra karmaşık dantel desenleri oluşturmak için birlikte örüldüğü bruges dantel yapmak için kullanılır. Büyükannelerin çoğunda, çekmecelerde saklanmış ve asit geçirmez kağıda sarılmış bazı el yapımı bruges tarzı tığ işi ürünler bulunur.
- Karmaşık şallar
- Giyim için süslemeler
- Masa örtüleri
8. Çamaşır ipi kroşe
Bu, geleneksel dikişlerin, şeklini koruyan dairesel paspaslar ve sepetler yapmak için kalın bir ip veya çamaşır ipi uzunluğu kalın sicim üzerinde işlendiği bir tığ işi tarzıdır. Bu genellikle bir deneme tekniği olarak görülür ve Nepal ve Afrika’daki zanaatkarlara kadar izlenebilir.
Çamaşır ipi türü kroşe kullanarak yapılacaklar
- Sepetler
- Paspaslar
- Yapısal duvar askıları
9. Klon Dantel Kroşe
Bu tığ tarzı, İrlanda dantel tığ işi ile yoğun bir şekilde bağlantılıdır ve yaratılması, iğne oyuğundan çok daha hızlı ve daha kolay olduğu için oluşmuştur. Klonlar düğümü, klon tığ işi beceri setinin bir parçasıdır. Klon dantelleri çok pratik bir kroşe tarzıdır ve savaşlar sırasında faydacı amaçlar için kullanılmıştır.
Klon dantel tığ işi kullanılarak yapılacaklar
- Açık iş atkıları
- Zarif elbiseler ve üstler
10. Kroşe Kroşe
Kroşe kroşe, çift taraflı kroşe oluşturmak için çift uçlu bir kancayla işlenir. Kroşenin, kroşe parçasının her iki ucunda veya dışında dikişler yapmasına ve üzerinde çalıştıkları şeyin doğru veya yanlış tarafına sahip olmamasına izin verir. Buna bazen Cro-knit de denir. Bu stil Tunus’a benzer ve diğer tığ işi stillerinde elde edilemeyen mükemmel renk çalışmasıyla sonuçlanır.
Kroşe tipi kroşe kullanarak yapılması gerekenler
- yıkama bezleri
- Atkılar
- Bebek battaniyeleri
11. Fileto Kroşe
Bu, zincirler ve çift kroşe ile oluşturulan bir kroşe tarzıdır. Bu, karelerin doldurulduğu ya da doldurulmadığı ve negatif alanın parça içinde resimler oluşturmak için kullanıldığı ızgara benzeri bir modeldir. File tığ işi ile ilgili benzersiz olan şey, kumaşın dolu ve boş karelerini kullanarak görüntüleri gömebilmenizdir.
Fileto türü tığ işi kullanılarak yapılması gerekenler
- Bebek battaniyeleri
- Ceketler ve kimonolar
- El çantaları
- Kırlent yastık
12. Parmak Kroşe
Parmak örmeye çok benzeyen parmak tığ işi, tıpkı kancasız tığ işi gibidir! Esasen kroşe dikiş tarzında bir el kumaşı dokuma şeklidir. Başlarken parmak tığ işi eğlencelidir, ancak bitmiş gerginlik oldukça gevşek olduğundan, muhtemelen bir kancaya oldukça hızlı bir şekilde geçmek ve daha çok yönlü projeler yapmak isteyeceksiniz.
Parmak tipi tığ işi kullanılarak yapılması gerekenler
- Basit ip çantalar
- Basit atkılar
13. Serbest Biçimli Kroşe
Bu tığ işi tarzı, bir desen veya resmi bir plan olmadan oluşturulur. Çok organik ve sanatsal bir tığ işi. Not: Eğer bir kontrol manyağıysanız (benim gibi!) Bu sizin için uygun bir stil olmayabilir. Talimatlar veya bir plan olmadan mücadele ediyorum, bu yüzden benzerseniz, serbest formdan kaçının.
Serbest biçimli tığ işi kullanarak yapılması gerekenler
- Bir defaya mahsus giyim saatleri
- Sanat parçaları
14. Firkete Kroşe
Bu, iki ince metal çubuk arasında tutulan kroşe parçası ile geleneksel bir kroşe kancası ile çalışması dışında, süpürge sopası kroşesine benzer. Bu tekniğin oluşturulduğu zaman, gerçek metal saç tokası kullanıldı ve adını bu şekilde aldı. Bu tarz, gerçekten benzersiz bir bitmiş kumaşla sonuçlanır.
Firkete tipi kroşe kullanarak yapılması gerekenler
- Narin eşarplar
- Şal
- Sarar
15. Mikro Kroşe
Bu kroşe çeşitleri modern bir kroşe tarzıdır ve çok ince iplikler ve son derece ince kroşe kancaları kullanılarak elde edilir. Bu çok hassas bir iştir ve muhtemelen daha sabırlı tığ işi yapan kişiler için en iyisidir.
Mikro tığ işi kullanarak yapılması gerekenler
- Ufacık küçük şeyler
- Süslemeler
- Tılsım
16. Kaplama Kroşe
Bir kroşe tabanının yapıldığı ve kabarık bir desen oluşturmak için üstüne dikişlerin eklendiği bir teknik. Bu, güzel ve karmaşık renk çalışmaları için birçok olasılık açar.
Örtülü tığ işi türü kullanılarak yapılması gerekenler
- Tencere tutucuları
- Duvar asma
- El çantaları
17. Ananas Kroşe
Bu bir teknik değil, daha çok genel bir dikiş ve şekil kalıbı. Ananasları tığ işi doilies, eşarplar ve hatta kıyafetlerde kullanabilirsiniz. Tığ işi bir ananası nasıl tespit edeceğinizi öğrendikten sonra, onları her yerde görmeye başlarsınız. Bu, 70’lerde popüler hale gelen bir dikiş stili.
Ananas türü kroşe kullanarak yapılması gerekenler
- Elbiseler
- Üstler
- Şal
- Sarar
18. Vitray tığ işi
Bindirme kroşe ile çok benzer, ancak üst kısım genellikle kontrast vitray etkisi yaratmak için siyah iplikle yapılır. Eşsiz ve çarpıcı bir tığ işi tarzı.
Vitray tığ işi türü kullanılarak yapılması gerekenler
- Kalın, sağlam parçalar
- Kışlık atkılar
- Çantalar
19. Sembol tığ işi
Bu kroşe çeşiti aynı zamanda grafik tığ işi olarak da bilinir ve Japon dikiş kitaplarında çok popülerdir. Herhangi bir sembol tığ işi kitabını herhangi bir dilde alabileceğiniz ve sadece çizelgeyi kullanarak projeleri yapabileceğiniz için öğrenmek son derece yararlı bir beceridir. Not: Sembol desenlerinden tığ işi yapmayı öğrendiğinizde hayatınız değişecek.
Tığın sembol türü kullanılarak yapılması gerekenler
- Kelimelerle açıklaması zor olan karmaşık kalıplar
- Karmaşık tasarımlar
- Motifler
- Yabancı dil kalıpları
20. Goblen Kroşe
Bu, renk çalışmasının tığ işi karşılığıdır. Aynı zamanda intarsia kroşe olarak da adlandırılır. Goblen tığ işi üzerinde çalışmanın birçok farklı yöntemi vardır ve her stil farklı sonuçlar verir. Goblen tığ işi, renk çalışması yapmanın birçok yolundan biridir.
Goblen türü tığ işi kullanarak yapılacak şeyler
- Renkli iş parçaları
- Görüntü tabanlı tasarımlar
21. Tunus Kroşe
Kroşe çeşitleri Sonunda durdurucu bulunan uzun bir kanca veya kordon eki olan bir kanca üzerinde çalışan Tunus tığ işi, herhangi bir zamanda birçok canlı ilmeğiniz olması ve ilmeklerinizi tıpkı kancanızdan açıp kapatmanız nedeniyle örmeye çok benzer. örgüde.
Tunus tipi kroşe kullanarak yapılması gerekenler
- Örgü görünümlü öğeler
- Battaniyeler
- Atkılar
Sizlerde bu yazımızda bulunan Kroşe çeşitleri beğendiyseniz , paylaşmayı , yorum yapmayı unutmayın.
yav diş hekimliğinde kroşe öğrenecektim sayenizde örgü işine geçtim teşekkürler
Yeni modellerimizden takıldığınız olursa yardımcı oluruz hasan bey.