Kelebek örgü, örgü ile uğraşanlar için harika bir desendir.Kelebek örgüsü göz korkutucu gibi görünse de, desen aslında oldukça basittir. Aynı zamanda büzgü örgüsü olarak da adlandırılır.
Kelebek Örüsü Ne Zaman Kullanılmalı
Kelebek örgü deseni, bir bebek battaniyesine veya bayan atkısına küçük bir dekor eklemek için kullanılabilir.Zorlu şerit örgülerle uğraşmadan,çalışmalarına biraz doku eklemek isteyen örücüler için de idealdir.
Kelebek örgüsü, bir giysinin çok geniş olan kısımlarını orijinal desende çok az değişiklikle daraltmak için de kullanılabilir.
Nasıl Yapılır
Desen, 10 dikiş artı 9 dikişin katları üzerinde işlenir. Örneğin, desen için toplam 39, 49 veya 59 dikiş kullanılır. Bir dizi iki kelebek sırayı tamamlamak için 20 sıra gerektirir.Desenin iki tekrar sonrası kelebek örgülerinin dengelendiğini fark edeceksiniz.
Sıralar 1, 3, 5, 7, 9: Örgü 2. * İpliği işin önüne taşıyın, 5 ilmek atın, ipliği arkaya kaydırın, 5 ilmek örün.
* Den tekrarlayın, son tekrarı örgü 2 ile bitirin.
Sıralar 2, 4, 6, 8: Purl.
- sıra: Ters 4. * Sağ el iğnesiyle gevşek telleri alın, ipleri sol iğneye kaydırın ve sonraki dikişle birlikte ters çevirin, ters çevir 9. *, son ters 4’ten tekrarlayın.
Sıralar 11, 13, 15, 17, 19: Örgü 7. * İpliği işin önüne taşıyın, 5 ilmek atın, ipliği arkaya kaydırın, örün 5. * dan itibaren tekrarlayın, son tekrarı 7 numaralı örgü ile bitirin.
Sıralar 12, 14, 16, 18: Purl. - sıra: Ters çevir 3. * Sağ el iğnesiyle gevşek telleri alın, ipleri sol iğneye kaydırın ve sonraki dikişle birlikte ters çevirin, ters çevir 9. * ‘dan itibaren tekrarlayın, son tekrar ters ile bitirin 3.
Desen için bu satırları tekrarlayın.
İpuçları
Çalışılan ipliği kaymış dikişlerin arkasında gevşek tutun. Çok sıkı çekerseniz, gevşek ipleri almak çok zorlaşır.
Bir fular veya benzeri bir giysi yapıyorsanız, desene başlamadan önce kenarlar için ihtiyacınız olan ek dikişleri atın.
Temel jartiyer örgüsü veya nervürlü örgü, kenarlıklar için güzel seçeneklerdir. Bunlar, kelebek deseninizin uçlarının ve kenarlarının kıvrılmasını önleyerek atkınızın düz durmasına yardımcı olur.
Desende “wyif” kısaltmasını fark ederseniz, “ipliği önde” anlamına gelir ve “ipliği işin önüne taşı” ile aynıdır. Benzer şekilde, “wyib” “arkada iplik olan” anlamına gelir.