İplik türlerinden el boyaması iplik, tamamen benzersiz oldukları için çalışması da oldukça zevklidir. Ancak bu muhteşem ipliklerin örgü kalitesi bazı zorlukları ortaca çıkarabilir.
Elle boyandıkları için, renk eşit miktarda dağılmayabilir ve bunu siz yumağı komple açana kadar fark etmeyebilirsiniz. Artı olarak iki aynı renk çile belirgin farklılıklar göstermesi mümkün , bu alacalı ipliklerle çalışmak örgü modelinizde sinir bozucu renk blokları oluşmasına neden olur.
Eğer aşağıdaki ipuçlarını göz önünde bulundurarak çalışırsanız, benzersiz renk şemalarınızdan en iyi şekilde yararlanabilir ve son dakika sürprizlerinden kaçınabilirsiniz
1. Alternatif Çile
Diyelim ki iki çile el boyaması iplikle bir fular örüyorsunuz. Aynı renk numarasına sahip olsalar bile , elle boyanmış çile ince farklılıklar gösterebilir özellikle de farklı boya lotlarından geliyorlarsa. Eşarbınızın il yarısını bir çile ile örerseniz, sonra ikincisi ile bitirirseniz bu renk farklılıkları birden çok daha belirgin hale gelebilir.
Ancak, göze batan renk bloklarından kaçınmanın kolay bir yolu mevcut: Diğerine geçmeden önce bir çile örmek yerine, projeniz boyunca alternatif çile daha fazla zaman alabilir , ancak bu teknik renkleri arıştıracak ve çileleri değiştirdiğiniz yeri belirten göze batan bariz çizgiyi ortadan kaldıracaktır.
2. İki İpi Bir Arada Tutun
Daha hacimli bir örgü örmek için elle boyanmış iplik kullanıyorsanız, aynı anda iki çile ile birlikte örmeyi deneyin. Yapmanız gereken tek şey, tüm örgünüzü örerken çilelerinizi bir arada tutmak. Kusursuz renk karışımı elde etmenin ve farklı renk bloklarını önlemenin başka bir yolu.
İpucu: Doğru iplik ikamesini bulamadığınızda bu çözüm tamda sizlik. Örneğin , deseninize süper hacimli bir iplik gerekiyor ve aynı ölçüyü elde edip edemeyeceğinizi görmek istiyorsanız , iki tutma kamgarn (Yüksek kaliteli yün ip) ağırlıkta elde boyanmış ipliği bir arada örmeyi deneyin.
3. Havuzlamanın Farkında Olun
El Boyaması iplik yani elde boyanmış alacalı ipliklerle çalışıyorsanız, havuzlamaya dikkat etmelisiniz. Havuzlama, renklerin örgü boyunca bloklar halinde görünmesini sağlayan ve çok fazla şekillendirmeye sahip olmayan parçalarda yaygın olarak kullanılır. Alacalı ipliğinizin bu renk bloklarına sahip olmasını istemiyorsanız, 1,5 cm lik şal gibi bir çok artışı ve azalması olan bir deseni uygulaya bilirsiniz.
Bu yöntemle birlikte , havuzlama da sizin yararınıza olabilir. Yukarıda resmedilen renk istifli başlıki alacalı ipliklerdeki farklı renkleri göstermek için kasıtlı olarak çapraz çizgiler oluşturmaktadır. Doğru yapıldığında görenleri etkileyecektir.
4. İpliğinizi Araştırın
Yaygın olarak kullanılan elde boyanmış iplik satın alıyorsanız, aynı ipliği kullanan diğer kişiler tarafından tavsiye ve yorumlarını öğrenin. Diğer örgü severlerin ipliği nasıl kullandığını gördüğünüzde, bu ipliklerle yapabileceklerinizi görebilir ve üzerine döküm yapmadan önce başınıza geleceklerden haberdar olursunuz.