Herkese merhaba , aslında hepimizin çok fazla maruz kaldığı ve gördüğü bir model şekliyle karşınızdayız. Peki bu Ajur örgü nedir ? eminim ismi size çok yabancı gelmiştir. Bende ilk duyduğumda acaba bu ne dedim merak ettim ve araştırdım. Bu yazımda sizlere araştırdıklarımı ve öğrendiklerimi anlatmaya çalışacağım umarım işinize yarar.
Ajur Örgü Nedir ?
Şiş yardımıyla yapılan örgüleri örerken arttırma ve eksiltme işlemleri sonucunda oluşan boşluklara ajur denir. Kısaca ifade etmek gerekirse Ajur delikli örgü demektir. Bu modelleri yapmak çok zevklidir ancak bir o kadarda dikkat isteyen bir tekniktir. En ufak yaptığınız bir hata sayıların karışmasına ve yanlış gitmesine neden olacaktır. Eğer ajur modellere yeni başlayacaksanız sizlere tavsiyem basit modellerden daha karmaşık modellere doğru zamanla ilerlemeniz. Unutmayın herkes örgü örebilir ve yapabilir fakat ince ayrıntılar sizin farkınızı ortaya koyar.
Ajur Teknikleri
Peki bu ajur hangi tekniklerde kullanır hiç merak ettiniz mi. Bu listemizde ajurun hangi tekniklerde kullanıldığını öğrenebilirsiniz.
- Örgü Başlangıcı
- Yüz İlmek
- Ters İlmek
- Kaydırma
- Çevirme
- Atma
- Uzatma
- Çaprazlama
- Kaçırma
- İlmek İçinden ilmek geçirme
- İlmek atıp örmeden ilmek alma
- Kapatma
- Artırma
- Eksiltme
Ajur Örgüde Nasıl İplik Kullanılmalı
Ajurlu örgüler, modelin delikli olmasından dolayı takılmaya ve çekilmeye çok müsaittir. Dikkat etmeniz gereken bu konuda kopmayan sağlam iplik olmasıdır. İplik türünün pek önemi yok tek şartı var oda sağlam iplik olması.
Ajur İle İlmek Artırma
Örgü örmede en çok kullanılan tekniklerden biridir. Bu teknik ile sıra başlarında ,sonlarında,desen çalışması sırasında ve modelinizi biçimlendirme aşamalarında önemlidir. Uygulayacağınız desen ve modele göre farklı şekillerde artırma yapabilirsiniz. Arttırmalar uygulanma şekline göre değişiklik gösterebilir. Artırmaların hangi tekniklere göre sıralandığına gelin bir bakalım :
- Şiş ile basit ilmek atarak artırma
- Şişe ilmeği dolayarak artırma
- İlmek içinde ilmek alarak artırma
- İlmek dibinden ilmek alarak artırma
- İlmekler arasında ipliği kaldırarak artırma
- Tek ilmeği birden fazla örerek artırma
Ajur İle İlmek Eksiltme
Bu tekniklerde arttırmalarda olduğu gibi yerinde ve model desenine göre çok farklı şekillerde çalışılabilir. Örgü biçimlendirme aşamalarında kullanıldığı gibi yaka tarzı kol gibi alanların desen çalışmalarında da sıklıkla kullanılan bir tekniktir. Örgü örerken her ilmekte eksiltme yapmak mümkündür gelin sizlerle eksiltme işleminin yapılacağı tekniklere bakalım:
- İki ilmek birlikte örerek eksiltme
- Örgü yüzü sağ tarafa meyilli eksiltme
- Örgü yüzü sol tarafa meyilli eksiltme
- Model tersinden eksiltme
Ajur Örme İle Ne Tür Modeller Yapılır
Ajur tekniği ile ne tür modeller örebilirsiniz ? Aslında bu konu biraz sizin hayal gücünüze kalmış bir konudur. Eğer aklınıza gelmiyorsa sizlere fikir olması adına ufak bir model listesi paylaşalım , belki sizler için bir nebzede olsa fikir oluşturur.
- Sarmaşık model
- Yıldız model
- Hırka modelleri
- Bebek örgü modelleri
- Yaprak model
- Atkı model
- Battaniye modelleri
Eğer yazımızda yazanlar dışında daha fazla bilgi edinmek isterseniz Burada bulunan kaynaktan yararlanabilirsiniz.
Eğer örgüye yeni merak sarmış birisiyseniz ve örgü hakkında ne kadar fazla bilgi varsa edinmek isterseniz doğru yerdesiniz. Sizler için hazırladığımız örgü tarihi adlı yazımıza göz atmayı unutmayın.