Ağırlıklı battaniyeler çeşitli boyutlarda ve normal battaniyelere nazaran 2-3 kilo daha ağır olan battaniylerdir. Bu battaniyeleri ağır yapan malzeme ise plastik dolgulardır. Özel ihtiyaçları olanlar dışında uyumakta güçlük çeken insanlara önerilen bu battaniyeler ağırlığı ile sarılma etkisi yaratmaktadır. Psikoloklar ve terapistler bu battaniyeleri genellikle duygusal bozukluğu olan bireylere tavsiye etmekte. Ancak duygusal bozukluğunuz yoksa ve uyku uyumakta problem yaşıyorsanız bu battaniyeleri deneyebilirsiniz.
Bu battaniyeler normal battaniyelere nazaran daha pahalı olabilirler , satın almak isteyen kişiler için fiyatını araştırdığımızda ortalama 650 Türk lirası dolaylarında olduğunu görmekteyiz. Eğer ben dikiş dikmeyi biliyorum diyorsanız sizlerde dolgu malzemesi ve sıkı bir kumaş ile bu battaniyelerden evinizde yapabilirsiniz.
DİKKAT !
Bu battaniyleri yapmak için kullandığımız yöntemde , 3 yaş altı çocuklar için tavsiye edilmeyen dolgu boncukları kullanılmaktadır. Bu modeli bir yetişkin için yapıyor olsanız bile dikişlere dikkat etmeniz gerekmektedir.
Ağırlıklı Battaniye hakkında yazdığımız diğer makalelerimizede göz atabilirsiniz
–> Ağırlıklı Battaniye Nedir Ne İşe Yarar Tüm Faydaları
Ağırlıklı Battaniye Malzemeleri
Ekipman / Araçlar
- Mutfak terazisi
- Makas
- cetvel
- Terzi tebeşiri veya favori markalama aracınız
- pinler
- Dikiş makinesi
Malzemeler
- Ön ve arka için dayanıklı kumaş
- Plastik dolgu boncukları (böylece battaniye yıkanabilir)
- Kaliteli iplik
Ağırlıklı Battaniye Nasıl Yapılır
1- Battaniyenin Boyutunu ve Ağırlığını Belirleyin
Ağırlıklı battaniyenin bir yorgan kadar büyük olmasına gerek yoktur. Onu kullanacak kişinin boyutlarında olması yeterlidir. Kumaşa, ağırlıklı dolguyu tutacak kareler dikemelisiniz. Bunlar 3 ila 5 inç kare arasında olabilir. Bu, genel kumaş ölçülerinin kare boyutunuzun katı artı kenarlar için 4 inç olması gerektiği anlamına gelir. Örneğin fotoğraflardaki battaniyenin 3 inç kare büyüklüğünde kareler var. 37 inç genişliğinde (3×11 + 4 = 37) ve 61 inç yüksekliğindedir (3×19 + 4 = 57).
Genel olarak, ağırlıklı battaniyeler bir kişinin vücut ağırlığının yaklaşık % 10’u kadar olmalıdır. Belirli ihtiyaçlar için ağırlıklı bir battaniye yapıyorsanız, bir terapist yardımıyla en ideal kiloyu belirlemelisiniz. Toplam ağırlığın ne olması gerektiğini öğrendikten sonra, bu rakamdan kumaşın ağırlığını çıkarın. Sonucu battaniyedeki kare sayısına bölün. Bu, her karede ihtiyacınız olan ağırlıktır. Fotoğraflardaki battaniyede, her karede yaklaşık 20 gram plastik dolgu boncuklu 209 kare var.
2- Önü ve Arkayı Birlikte Dikin
Kumaşın her bir kenarında 5 cm işaretliyoruz.Ardından, seçtiğiniz kare boyutuna göre bir kareler ızgarası işaretleyin. Ön ve arka parçaları, sağ taraflarla birlikte ve 1 cm lik dikiş payı ile dikin . İki uzun kenarı ve bir kısa kenarı dikin. Üstü açık bırakın.
Ardından, battaniyeyi sağ tarafa çevirin ve dikişlerini açın. Açık taraftan kısa bir mesafede başlayıp bitirecek şekilde kenardan 0.5 cm olarak yukarıdan üst dikiş yapıyoruz. Ardından, açık taraftan 5 cm ile başlayarak, kumaş kenarından 5 cm içerideki işaretli çizgiler boyunca dikin. İki uzun kenar ile birlikte altını da dikiyoruz. Daha açıklayıcı olmak gerekirse çevresi 5 cm olacak şekilde kareleri tamamlıyoruz.
3- Battaniyeye Dikey Kanallar Dikin
Tüm dikey kanalları işaretli olan çizgiler üzerine dikin. Kapalı alt kenardan başlamak sureti ile, dikişinize iç üst dikişten neredeyse 5 cm uzakta olan dikiş hattının hemen üzerinden başlayın. Dikişi en üstteki 5 cm lik işaretin hemen üzerinde bitirin ve başında ve sonunda geri dikiş yaptığınızdan emin olun.
Bu çizgileri dikerken, merkezden başlayıp sonraki çizgileri bu bölümlerin ortasına yakın bir yere dikmek yararınıza olacaktır. Bu şekilde çalışmak, dikişin yoldan çıkmasını ve kumaşın toplanmasını önlemeye yardımcı olur.
4- Dolgu Boncuklarını Battaniyeye Doldurun
Dikey bir kanala ölçülü bir şekilde dolgu boncukları yerleştirin. Kepçenin, o kanalda olacak kare sayısına göre doğru ağırlığı taşıması gerektiğini unutmayın.
Boncukları sallayın, böylece kanal boyunca bir seviye miktarı eşit olacaktır. Kumaşa bağlı olarak, bazı boncuklar kanallara yapışabilir, ancak bu konuda çok fazla endişe etmenize gerek yok.
5- Doldurulmuş Kanal Boyunca Yatay Dikiş Yapın
Dolgu boncuklarını yerinde ve kareleriniz için işaretli yatay çizgiden uzakta tutmak için bir çizgi oluşturmak üzere pimleri kullanın. İğnenizi kırabileceği için yanlışlıkla boncuklardan birini dikmek istemezsiniz.
İşaretli yatay çizgiyi dikin. İç üst dikişten neredeyse 5 cm uzakta olan dikiş hattının hemen üzerinden başlayın. Dikişinizi diğer taraftaki iç üst dikişin hemen üzerinde bitirin ,başında ve sonunda geri dikiş yaptığınızdan emin olun.
Dikerken battaniyenin ağırlığını destekler, böylece dikişlerinizi çekmez. İlerlerken işaretli çizgi boyunca hissedin ve başıboş boncukları bölgelere ayırın. Dikiş dikerken herhangi bir zorlama yaşarsanız bir boncuğa denk gelmişsinizdir.
Ardından, tüm çizgiler dikilene kadar dolu kareler sırasını kapatmak için dikey bir kanala dolgu eklemeye ve yatay olarak dikme işlemine devam ederek tekrarlayın.
6- Battaniyenin Açık Ucunu Dikin
Battaniyenin tepesine ulaştığınızda, son kareleri kapatarak dikin. Bu dikiş, biraz üst üste binerek , iç üst dikiş çizgisiyle buluşmalıdır.
Açık tarafın kenarlarını yaklaşık 1,5 Cm katlayın. Kenarlarda üst dikişin bittiği yerden başlayıp biterek, kenardan 0,5 cm yukarıdan üst dikiş yapın.
Bu yazımız da ağırlıklı battaniyeninizi kendi kendinize yapmış olacaksınız. Başka bir yazıda görüşmek dileği ile hoşcakalın