Panc nakışı yapmaya yeni başlayanlara çok güzel bir haberimiz var. Sizler için hazırlamış olduğumuz bu rehberde tam tamına 8 adet çok önemli panc nakışı ipucusu mevcut. Hazırsanız öncelikle panc nakışı yani punch nedir ile başlayalım.
Panc Nakışı yada Punch Nedir?
Delme iğnesi yardımıyla kumaşa ipliklerle işlenilen figürlere panc nakışı denir. Muhtemelen eski mısır’a kadar dayanan bir tarihi var. Bu el işi en eğlenceli ve rahatlatıcı bir fiber sanatıdır.
Panç Nakışı Kolaymı ?
Panç nakışına bir kez alıştığınızda size çok kolay gelecektir. İğne ile kumaşı delmek oldukça kolaydır ve yaparken sizi rahatlattığını hissedersiniz.
Her yeni bir hobiye başlarken ilk başlarda muhakkak bir zorluk çekme süreci olduğu gibi bu el işinde de ufakta olsa can sıkıcı birkaç sorun yaşayabilirsiniz. Bezimde yaşadığımız bir hatadan bahsetmek istiyorum. İğne boyutuma göre kumaş almamış olmam , iğneyi kumaştan geçirirken kumaşta yırtılmalara sebep olmuştu.
Yukarıdaki görselden de anlayabileceğiniz gibi çok bariz bir dokuma farkı vardır. Sık ve ince dokuma kumaşa kalın bir iğne ile işleme yapıldığında karşılaşabileceğiniz zorlukları sizlerde tahmin edebilirsiniz.
Punch Dikişlerinin Çıkmasını Nasıl Önlenir
İnsanların punch iğnesi ile yaşadığı en büyük sorunlardan biri dikişlerin kumaştan çıkmasıdır. Bu sorunun önüne geçmek için yapmanız gereken birkaç püf nokta var.
Çalıştığınız ipliğinizde bol bol boşluk bırakmalısınız. İpliği germeniz nakış sırasında siz farkına varmadan kayıp çıkmasına yada öteki ilmeklere nazaran daha küçük olmasına neden olur.
Dikişlerinizin yeterince uzun olduğundan emin olmak için ara sıra kumaşınızın arka tarafını kontrol etmeyi unutmayın.
Çalıştığınız iplikte farkına varmadan gerilim yaptıysanız bundan dolayı bazı ilmekler kısa olabilir, bunları fark ederseniz söküp dışarı çekerek yeniden yapabilirsiniz. Eğer çok fazla nakış yaptıysanız , sökemeyeceğinizi düşünüyorsanız bu alana tekrardan nakış yaparak doldurun, göreceksiniz ki o kısa olan nakışlar hiç belli bile olmayacak.
Tüm bunları yaptınız ancak nakışlarınız halen kayıyormu ? bunun nedeni doğru kumaş , iğne ve iplik kombinasyonunu kullanmamanızdır. Kumaşınızın kasnakta veya çerçevede tamburun sıkı olmamasından da kaynaklanabilir.
Panç Kumaşı Doğru Seçilmesi
Panç kumaşı nasıl olmalı diye araştırıyorsunuz fakat doğru cevabı bir türlü bulamıyorsanız şuan doğru yerdesiniz. Büyük iğneler ile dar kumaşların nakışlara müsait olmadığını üst kısımda anlatımlarımızdan öğrendik. O halde panc nakışında kullanılan kumaş türleri hakkında biraz bilgi verelim.
Monk’s Cloth ( Keşiş Örtüsü )
Monk bezi yada kumaşı büyük delikli iğneler için önerilen bir kumaştır. Bu kumaşla işleme yaptıktan sonra çantalara ya da yastıklara dikilerek güzel bir çalışma yapılabilir. %100 Pamuklu bir kumaştır ve 2.5 Cm başına 12 deliğe sahiptir.
Bazı kaynaklarda bu kumaşın yıkamada çok çekeceğine değinilmektedir. Bundan dolayı bu kumaşı alan kişilerin nakıştan önce yıkamasını öneririz.
Keten
Keten , punch nakışı için harika bir kumaştır. Çok fazla güçlü ve dayanıklı bir yapıya sahiptir.Güçlü bir yapıya sahip olan keten yeni başlatan kişiler için ideal bir türdür, bu tür keten kumaşlar için büyük bir iğne ve iplik kullanmanız gerekmektedir.
Kilim
Halı yapımında çok fazla kullanılır, toplumumuzda da hepimizin evinde muhakkak bulunan bir halı türüdür.
Bu kumaş türü sadece kilimler için değil , çok sağlam bir yapıya sahip olduğundan daha büyük iğneler ile istediğiniz alanda kullanabilirsiniz.
Çuval Bezi
Kumaş seçiminde çuval bezi önerildiğine birkaç kez şahit oldum, fakat bu bezler çok kolay dağılır ve zamanla bozulabilir, bu yüzden dikkatli kullanın.
Dokumacı Bezi
Adından da anlayacağınız üzere dokuma işlemi için yapılmış bir kumaş türü. Küçük ve eşit bir dokumaya sahip , poli-pamuk karışımı bir kumaştır.
Bu kumaş güvenilirdir ve çok kez panç nakışında test edilmiştir, bu nedenle kendi projenizde işe yarayıp yaramayacağını merak etmenize gerek yoktur.
Pamuk Konusunda Dikkatli Olun
%100 Pamuklu kumaşlar punch nakışında kullanılabilir, fakat dikkatli olmalısınız. İğneniz , nakış sırasında kumaşı yırtarak sizi hayal kırıklığına uğratabilir.
Panc, Punch ipliği Nasıl Seçilir
Punch ipliği nasıl olmalıdır ? Sorusunun cevabını bu başlığımızın altında bulabilirsiniz. Küçük nakış iğneleri , nakış ipliği ve pamuk ipliğinde kullanabilirsiniz.
İki veya üç ölçekli iplikleri küçük iğneler ile işleyebilir, üç ile altı iplikleri ise büyük ölçekli iğneler için ideal bir seçim olacaktır.
Daha büyük iğnelerde ise kamgarn ağırlıklı iplikler veya kalın iplikler kullanabilirsiniz. Sizlere ufak bir ipucu verelim, iğne deliği yani borusu boyutunda tüm iplikleri kullanabilirsiniz.
Duvarınıza dekor yapacaksınız ve çok fazla aşınma olmayacak işlemeler için akrilik ip kesinlikle işinizi görecektir. Akrilik ip ucuz olduğundan tercih edebilirsiniz fakat dekor dışında kullanmanızı önermeyiz.
Halı , yastık veya çok fazla temasın olduğu herhangi bir model için kesinlikle %100 yün ipliği ilk tercihiniz olmalıdır. Bu iplik hem sağlam hem de dokusu güzel bir iptir.
Elinizin altında halihazırda sahip olduğunuz ipleriniz varsa bunları ufak denemelik modeller ile test edebilirsiniz. Bu şekilde iplik konusunda kendi yol haritanızı çizebilirsiniz.
Punch İçin Doğru Nakış Kasnağını
Temel malzemelerden olan kasnak bu el işi için aslında en önemli malzemelerdendir. Kumaşınızı sıkıca tutan ve kaymayan bir kasnak kullanmak inanılmaz derecede önemlidir.
Kumaşın tambur sıkı olması gerekmektedir. Eğer kasnak içinde kayan bir kumaşınız varsa sinir bozucu deneyimlere hazır olun.
- Kaymaz Çemberler
- Ahşap Çemberler
- Metal Çemberler
- Plastik Çemberler
Doğru Punch İğne Seçimi
İki farklı tipte punch iğnesi vardır. Bunlardan küçük olan minyatür iğneler olarak sınıflandırılır. Daha büyük olanlar ise kilim iğneleri olarak bilinmektedir.
Her iki tipinde farklı boyutları mevcuttur, ancak genel olarak konuşacak olursak , minyatür punch iğneleri nakış ipliği içindir ve halı iğneleri ise şerit ve kumaş şeritler içindir.
Ultra Punch İğnesi
Bu punch iğnesi üç değiştirilebilir boyuta sahip ve 12 farklı ilmek yüksekliğinde ayarlanabilirdir. Kot ve poli-pamuk karışımı kumaşlarda kullanabilirsiniz. Ayrıca Monk’un kumaşı ve spor ağırlıklı ipliklerde kullanabilirsiniz.
Ayarlanabilir Ahşap Saplı Punch İğnesi
Bu iğne ile hacimli ipliklerde harikalar yaratabilirsiniz. Ayarlanabilir olması da cabası. Eğer punch nakışında yeni iseniz ve uygun fiyatlı bir iğne arıyorsanız bu seçenek tam sizlik. Bu ürün hakkında tek sorun bence sapın biraz küçük olması , bundan dolayı uzun süre çalıştığımda elim ağrımasıdır.
Oxford Punch iğnesi
Avrupa da en çok kullanılan punch iğnesidir. Halı işlemesinde rahat ve ergonomik bir akçaağaç sapı ile nakış yapmak oldukça keyif vericidir. Bu model sekiz boyutta gelir ve normal yada daha hacimli iplikler için kullanışlıdır.
Bu punch iğnesi çok kaliteli ve ömür boyu dayanacak şekilde üretilmiştir. Diğer iğnelere göre daha pahalı olması bu ürünün kalitesini ortaya koyuyor.
Hangi Punch Modelinden Başlamalısınız
Punch nakışında ilk yapacağınız model kesinlikle kolay olmalıdır, hemen büyük veya karmaşık bir model yapmak hepimize cazip gelir ama hüsrana uğramamak ve deneyim kazanmak için basit modeller seçmelisiniz.
Hızlı yapabileceğiniz kolay modeller ile çalışmak sizlere temel bilgileri öğretecek ve kendinize olan güveninizi artıracaktır. Bu sayede çok geçmeden büyük projeleri yapmaya kendinizi hazır hissedeceksiniz.
Kaliteli Malzemeler Alın
Punch nakışında alacağınız kaliteli malzemeler sizlerin sorunlarla karşılaşmasını engelleyecektir. Büyüklerimizin de dediği gibi ne kadar ekmek o kadar köfte J .
Kaliteli punch malzemelerini nereden bulacağınızı bilmiyorsanız büyük e-ticaret sitelerine göz atabilirsiniz. Örnek verecek olursak bunları sizler için alt kısma listeliyorum.
Punch Başlangıç Seti Listesi
- HepsiBurada Punch Başlangıç Setleri
- HobiDünya Punch iğne Setleri
- GittiGidiyor Punch Başlangıç Setleri
- Trendyol Punch Başlangıç Setleri
Punch Nakışı Nasıl Temizlenmeli ve Yıkanmalıdır
Punch nakışı yapan herkesin merak ettiği bir konu olduğuna eminim, modellerini nasıl yıkayıp temizleyebileceklerini merak ediyorlar. Bu modeller kesinlikle yıkanabilir, tamamlandığında şaşırtıcı derece sağlam olurlar.
Punch nakışınızı yıkarken birkaç önlem almaktan kaçınmayın ve ipliklerinizin etiketlerini okuyun, renksiz olduğundan emin olun. Renklerin birbirine karışması tüm emeklerinizin boşa gitmesi demek ve bunu hiç birimiz istemeyiz.
Çamaşırlar
Gömlek gibi giysilerde yapılan nakışı temizlemek için gömleği ters çevirip soğuk suda yıkayabilirsiniz. İlmeklere takılabileceğini düşündüğünüz , fermuar, cırt cırt veya kancalı kumaşlarla sakın yıkamayın.
Başka kıyafetlerle birlikte yıkmayı düşünüyorsanız her ihtimale karşı bir giysi çantasına koymak iyi fikir olabilir.
Havlu, Trive vb.
En sık kullandığımız el havluları üzerine nakış yapmak punch nakışının en güzel hali. Fakat bu havlularında çok kirlendiğini unutmayalım. Bu tür kumaşları yaparken ilmek tarafına daha fazla güvenlik için kumaş tutkalı kullanmanız yararınıza olacaktır.
Bu kumaş türüne eğer yün ip kullandıysanız, kesinlikle soğuk suyla nazikçe elde yıkayınız aksi taktirde yıkama sırasında yün keçeleme yapar.
Kilim
Halılar için en çok tercih edilen kumaş çeşididir. Eğer kilimi yıkamanız gerekiyorsa, küvette soğuk su ile sabunlayarak elinizde yıkayabilirsiniz. Kirleri çıkarmak için sabun ile 2-3 kere çitilemeyi ihmal etmeyin.
[…] Yeni Başlayanlara Punch Nakışı Hakkında 8 İpucu […]
[…] Punch Nakışı Yapmaya Başlayanlara 8 İpucu […]