Herkese merhaba , bu yazımızda makrome ip hakkında tüm bildiklerimi sizlerle paylaşacağım. İnternet üzerinde bir çok video izledim, bir çok makale yazı okudum ve tecrübelerimi de ifade eden bir yazı olacak.
Makrome ipi ne için kullanmalıyım, hangi ipten almalıyım ve kaç metre ip almalıyım şeklinde çok fazla sorunun sosyal medyalarda ve youtube üzerinde sorulduğunu fark ettim. Buna istinaden makrome ipler hakkında bildiğim bilgileri sizlere kısaca anlatacağım.
Makrome İp Çeşitleri
Makrome ipler genel olarak iki çeşit olarak ayrılır. Bu ipler doğal ipler ve sentetik ipler olmak üzere ayrılır.
Ben genel olarak %100 pamuk olan ipleri tercih ediyorum , sentetik iplerle çalışırken bazı sıkıntılar yaşadım. Bunlara değinecek olursam , makrome çalışırken bu sentetik iplerden toz çıkabiliyor. Bu tozlar boğaz ağrısı , gözlerde yanma gibi şikayetlere neden olabilir. Sağlık açısından sentetik iplerin kanserojen madde içerdiği birkaç makalede ifade edilmişti, bunu da göz önünde bulundurursak önceliğimiz her zaman doğal pamuklu iplikler olmalı.
Tek Büküm İp
İpin tek bir defa makine tarafından bükülmesine denir. Bu büküm diğer adı ise string denilmektedir.. Tek büküm ipler taranma imkanı sağlanabiliyor. Birden fazla ipin birlikte tek bir kere bükülmesi sonucunda ortaya çıkıyor.
Burgulu İp
Birden fazla ince ipin bir araya gelmesi oluşturulan ip çeşididir. Bu ip ile doğal görüntüler elde edebilirsiniz , yada açıp tarayarak farklı yerlerde kullanabilirsiniz. Kıvırcık saç gibi bir görüntüye sahip olan bu ip çok tatlı bir görüntü sağlamakta . Bu ipi amigurumi yapımında sıklıkla kullanabilirsiniz.
Makrome İp Kalınlıkları
Makrome ip kalınlıkları normal olarak 1 ve 2 milimetreden başlamaktadır. İki milimetre iple neler yapabiliriz diye soracak olursanız sizlere örnek olarak , toka , anahtarlık, küpe modellerini önerebiliriz. Küçük çaplı dekoratif ev modellerinde , hayal gücünüzün sınırlarına bağlı olarak bir çok şey çıkarabilirsiniz.
3 Milimetre ip ile aynı şekilde küçük dekoratif modeller yapabilirsiniz.Örnek verecek olursak ; toka, bileklik, küpe , yaprak vs.
Milimetresi düşük yani ince iplerle çalışırken çok fazla el işi yapmanıza neden olacaktır. İplerin ince olması , kalın iplere ayırdığınız süre ile bir olmayacaktır. Bu da sizin çok fazla emek ve zamanınızı alabilir.
4 Milimetre ipler ile genellikle duvar dekorları, yastık kılıfları, yaprak gibi orta boylarda modeller ortaya koyabilirsiniz.
İp kalınlıkları bu şekilde 20 milimetre yani 2 cm kadar çıkmaktadır. Sizlerde kafanızda tasarladığınız modelin hangi boyutlarda olacağına karar verirken ip kalınlığını göz önünde bulundurmanız gerekmektedir. Makrome iplerde en kalın modellerin bir halat boyutunda olduğunu sizlere hatırlatmak isterim.
Bu kısa ama yararlı olduğunu düşündüğüm bilgiler umarım işinize yarar. Okuduğunuz için teşekkür ederim. Eğer video olarak anlatımını isterseniz alt kısımdan videolu anlatımı görebilirsiniz.