Bildiğiniz gibi nakış’a yeni başlamış kişiler genel olarak öğrenme aşamasında olduğu için oldukça hata yapar , bu hatalar zaman , para ve heves kaybına neden olmakta. Bu yazımız ile bunların önüne geçerek tasarruf edeceksiniz.
En yaygın olarak yapılan 20 hatayı gözden geçirdiğinizde , yeni nakış projenize başlamadan önce nelere dikkat etmeniz gerektiğini ve nelerden kaçınacağınızı bileceksiniz.
Talimatları Okumak
Daima talimatları okuyun, nakış ipinde yanlış iplik veya iplikler kullanmak, talimatları okumayı atladığınızda yapılan en yaygın hatalardan biridir. Bu hata sonucu ipliğin erkenden bitmesine neden olmakla birlikte hedeflediğiniz çizgi kalınlığından farklı bir kalınlık olduğunu görürsünüz.
Yanlış Kumaş Seçimi
Genellikle nakışta 28 veya daha yüksek iplik sayısına sahip sağlam bir kumaş gerekmektedir. Daha az iplik sayısına sahip bir nakış kumaşı kullanılması, daha iyi bir yüzey oluşturmak için stabilizatör yani sabitleyici ile çalışmanıza rağmen zayıf dikişlere neden olabilir. Sayılan iplik veya çekilmiş iplik projeleri daha düşük, daha gevşek bir iplik sayısı gerektirir. Bu , iplikleri çekmeyi, çıkarmayı ve dantelli dikişleri oluşturmayı oldukça kolaylaştırır.
Yanlış İğne Boyutunun Seçilmesi
Büyük bir nakış iğnesinin kullanılması, kumaşta iğnenin ve ipliğin girdiği veya çıktığı yerlerde büyük deliklere neden olabilir. Ayrıca büyük nakış iğnesi kumaşın büzüşmesine de sebebiyet verir. Bu durumun tam tersinde yani küçük iğne kullanılması durumunda iğnenin ipliği geçirmesinde zorluk çekersiniz ve iplikte gereksiz yıpranma sonucu istenmeyen tüyler oluşur.
Tükenmez İğne Yerine Keskin Bir İğne Kullanma
İğne ve ipliğin yüzeyi nakışta kumaşı delmesi gerektiğinde keskin iğneler kullanın. İğnenin kumaştaki iplikler arasında, delmeden, çekilmiş ve hardanger nakışı gibi delmeksizin kayması gerektiğinde tükenmez uçlu iğneler kullanın
Düğüm ile Başlatma ve Bitirme
Bu en kötü hata olmasa da , her hangi bir nakış işinde düğümlerden kaçınmak en iyisidir. Düğümler parçanın arkasında istenmeyen yığınlara neden olur, bu da basıldığında veya tamamlandığında düz durmamasına neden olur. Ayrıca nakışınızı yıkadığında, düğümler kendiliğinden çözülmesi de sizlere büyük sıkıntılar çıkarır.
Yanlış Kalınlıkta İplik Seçimi
Genel olarak , kalın nakış hatları daha kalın iplikler gerektirir ve dar cizgiler içinde de ince iplikler şarttır. Kalın şerit yapmak istiyorsanız iplikleri bir grup halinde birleştirerek kullanabilirsiniz, ayrıca seçilen kumaş için kalın bir iplik kullanılması da soruna neden olabilir. Unutmayın kumaş ipliği , kullanılan ipliğin kalınlığına uyacak şekilde olmalıdır aksi takdirde hareket eder ve kayarak büzüşmeye neden olur.
Craft İpliği yerine Nakış İpliği Kullanmak
Ambalajlarında ‘El Sanatları İpliği’ olarak satılan ucuz iplik, nakış için değil daha çok bileklik ve çocuk el sanatları için kullanılan iplik türüdür. El işi ipliklerin kalitesi nakış ipliğinin kalitesinde oldukça düşüktür. El işi iplikleri kolayca yıpranır ve kumaş üzerinde çalışırken kopabilir. Son olarakta renksiz olmayabilirler yıkama sırasında kumaşa renk verebilirler.
Kumaş Üzerini Kalemle İşaretleme
Nakış tasarımınızı kumaşınızda işaretlemek için suda çözünür bir kumaş işaretleme kalemi , tebeşir kalemi veya kumaş kalemi kullanmak en iyisidir. Normal kalem kullanılması durumunda yıkama sonrası kumaşa geçebilir ve çıkmayabilir.
Silinebilir Kumaş Kalemler Yerine Isı Transfer Kalemleri Kullanmak
Transfer kalemleri ütüyle tasarım yapmak için mükemmeldir , ancak kalıcı olur. Bu işaretli çizgiler tamamen nakış esnasından kaplanması gerekir ve nakış bittiğinde gözükmesi durumunda kötü bir görüntü ortaya çıkar. Eğer desen işaretlerinizi rahatlıkla silmek istiyorsanız , temizlenebilir yani suda çıkan kalem kullandığınızdan emin olun. Eğer şüphe duyarsanız kumaşın ufak paçavralarında test etmeyi ihmal etmeyin.
Bozuk veya Bulanık Demir Transferleri
Demir transferleri kullanırken , ütüyü desen kağıdında ileri geri kaydırdığınızda bulanık işaretler oluşur. Bunun yerine , desen kağıdının arkasındaki ütüyü , işaretleri aktaracak kadar uzun süre bastırın . Ardından , başka bir bölüme geçerken ütüyü daima kaldırın.
Nakış Kasnağı veya Çerçeve Kullanmama
Nakış kasnağı, kaydırma çerçevesi veya sedye çubukları kullanmak kumaşı gergin tutar ve doğru , iyi şekillendirilmiş dikişlerin çalışmasını kolaylaştırır. Bu araçlar gerginliğinizi sabit tutar, büzüşmeyi veya dikiş bozulmasını ortadan kaldırmaya yardımcı olur ve ayrıca dikiş yaparken kumaşı daha az tuttuğunuzdan işi daha temiz temiz yaparsınız.
Kumaşı Yanlış Yöne Kaydırma Çerçevesinde Yuvarlamak
Kumaşın yanlış tarafları dışarıya (size bakacak şekilde) gelecek şekilde kaydırma çerçevesinin çubuklarına yuvarlayın. Bunu yapmak kumaşı havadaki kirlerden ve elinizdeki yağlardan korur, dikiş yaparken önünüzün temiz olmasını sağlar.
Saklamadan Önce Kasnağı Çıkarmamak
Nakış kasnağınızı her gün nakış işleminden önce ve özellikle de herhangi bir süre saklamadan önce mutlaka çıkarın. Bir çember, kumaşta uzun süre durması kalıcı kırışıklık bırakabilir. Paslanma durumunu göz önüne alacak olursak, saklamadan önce iğneyi kumaştan çıkarmak da iyi bir fikirdir.
Elinizde Yeteri Kadar İplik Olmaması
Dikişe başlamadan önce , kafanızda planladığınız projede elinizde bulunan iplikleri muhakkak kontrol etmelisiniz. Eski den kalma ipliklerinizi mümkün mertebe yeteceğine inandığınız projelere saklayın , çünkü aynı renkte iplik bulamama ihtimaliniz oldukça yüksek.
Çalışmayı Kirletmek
Nakış projeniz üzerinde çalışmadan önce muhakkak el temizliğine önem veriniz. El temizliği sadece insan sağlığı için değil her şey için önemlidir. Eğer temiz ve dikkatli olursanız , tasarım bittiğinde projeyi yıkamaya gerek kalmaz.
İplik ve Kumaşa Uymayan Yanlış Yıkama Türleri
Bir kumaşı yıkmadan önce muhakkak kullandığınız ipliğin ve kumaşın lif içeriğini kontrol etmelisiniz. Crewel genellikle yünlü pamuk veya keten üzerinde çalışır. Bu yüzden bunları elle yıkamınız gerekir. Diğer kumaşlarda kuru temizleme gerekmektedir. Projelerinizi geleneksel yollarla yıkamanız , bitirmiş olduğunuz projeyi bozarak kumaşın veya ipliklerin büzülmesine neden olabilir.
Ütüleme
Hassas ve boyutlu dikişlerle güzel sanat eserleri yaratmak için çok çalışıyorsunuz. Gömlek gibi bir projeye basarak parçayı mahvetmeyin. Bunun yerine, düzleştirilmiş dikişlerin önlenmesine yardımcı olması için özel bir presleme tekniği kullanın.
İğne ve Kumaşların Yanlış Saklanması
İğne işi hem zamana hem de malzemeye yapılan bir yatırımdır. Parçalarınızı düzgün bir şekilde bakım ve saklama, lekelenme ve lif kırılmasını önlemeye yardımcı olarak öğelerinizden ömür boyu kullanım almanızı sağlar. Eşyaları doğrudan ahşap raflarda saklamayın (ahşap sararmaya neden olacak kimyasallara sızabilir). Kalıcı kırışıklıkları önlemek için nakışlarınızı sık sık yeniden katlayın – ya da daha iyisi, kırışıklıkları tamamen önlemek için öğelerinizi asitsiz karton tüp üzerinde yuvarlayın.
Güneş Işığına Maruz Kalması
Nakışta kullanılan birçok kumaş ve iplik , solmaya karşı dayanıklı olduğunun garantisini verir. Ancak güneş ışınları bu urun üzerinde yazan yazılara bakmaz. Güneşe maruz kalması durumunda solmalar meydana gelecektir.
Hatanızı Düzeltmek İçin Acele Etme
Bir hata yaparsanız ve kendinizi dikiş dikerken bulursanız , bunu dikkatli ve yavaş bir şekilde yapın. İplikleri çıkarmak için acele etmeyin. İplikleri çıkarırken çekmeyin , onun yerine dikkatli bir şekilde cımbız aracılığı ile kumaşa zarar vermeden çekin.
[…] bir tüyü vardır. İpliği çilenin içinden geldiği gibi kullanın. Ambalajdan görünen iplik ucunu nazikçe çekin ve uygun uzunlukta kesin. Sıyrıldıktan sonra, iğnenizi bu kesik uçla […]